Üzleti tippek

Újabb támogatások a kkv-knak

Az ipari parkoknál a jövőben mind nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a gazdasági tárca a kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztésére, amit a II. Nemzeti fejlesztési tervben (2007–2013) is érvényesíteni kívánnak – tudta meg a Világgazdaság.

A jövőben élvezhetnek előnyt, amelyek határozottan ösztönzik a kis- és középvállalkozások betelepülését. Legalábbis ez szerepel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tervei között.

A többi között azt javasolják, hogy dolgozzanak ki egy korszerű, infrastruktúrával ellátott telephely vásárlásához nyújtott kedvezményes hitelkonstrukciót. További indítványaik a többi között támogatás telephely megvalósításához (vállalkozói infrastruktúra kialakítása), inkubátorházhoz, innovációs, inkubációs, különböző tanácsadói tevékenységhez, valamint meghatározott rendszerek létrehozásához karbantartásához és folyamatos korszerűsítéséhez.

Az ipari parkok szerepe a kkv-k fejlesztésében az elmúlt években szakmai és programszinten egyaránt felerősödött. Szakmai szinten ez úgy értendő, hogy egyre több ipari park ismerte fel: sikeresen csak akkor tud működni, ha elsősorban a térségben, illetve a településen működő vállalkozásokat vonz betelepedésre, s azok sikeres működését segíti elő. Az ipari park fejlesztésének programjában ez úgy jelenik meg, hogy a kkv-k érdeklődése az ipari parkok iránt az elmúlt három évben jelentősen megnőtt: 800-at meghaladó vállalkozás települt a parkokba, s közülük csak 46 volt nagyvállalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik