Üzleti tippek

SZDSZ: a kormány ne büntesse a sajtót

A liberálisok arra kérik Gyurcsány Ferencet, hogy a kormány vonja vissza a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatot, mert a minősített adatok őrzése az állam, és nem a sajtó feladata - tudatta az SZDSZ.

Az előterjesztés átgondolatlan és számunkra elfogadhatatlan, mert rossz és antidemokratikus megoldást javasol, amikor az állami felelősség helyett a sajtót rendeli büntetni – szerepel a liberális párt közleményében. Az elmúlt évek szomorú tapasztalata, hogy az államtitkok ellopása, tervszerű kiszivárogtatása bevett eszközzé lett egyes politikai erők kampányában, amit az SZDSZ elítél, de a párt szerint mindez az állam hibája és felelőssége, nem a sajtóé.

A liberálisok a demokratikus Magyarországon ahhoz a jogállami elvhez is ragaszkodnak, amely szerint a minősített adatokat az állam fizetett alkalmazottainak kell megőrizniük, akik erre esküt tettek. „A sajtó dolga a közvélemény hiteles tájékoztatása minden közérdeklődésre számot tartó ügyről, beleértve azt is, hogyan őrzi az állam saját titkait” – áll a közleményben.

Az SZDSZ megjegyzi: a törvényjavaslat értelmében akkor is büntetendő a sajtó, ha nem tud róla, hogy minősített adatot közöl, akkor is, ha a hatalom inkorrekt, politikai okokból nyilvánított titokká valamely adatot, és akkor is, ha a hatalom részesei a titokká nyilvánított ügyeket politikai előnyszerzés céljából maguk szolgáltatják ki közvetlenül vagy közvetve a nyilvánosság fórumainak. „Ez a javaslat rossz üzenet a választók, a sajtó, a nyilvánosság felé” – szögezi le az SZDSZ közleménye.


Lehetőség van a módosításra


A minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslat úgy készült, hogy minden tekintetben megfeleljen az EU és a NATO minősített adatok védelmére vonatkozó határozatainak, szabályzatainak. Módosításra, az államtitok-védelem és a sajtószabadság követelményeinek összeegyeztetésére azonban január 18-ig van lehetőség – mondta Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár.


Elmondta: az új szabályozás elkészítésének és az Országgyűlés elé benyújtásának egyik indoka éppen a hazai és a külföldi minősített adatok kezelése közötti eddig még meglevő különbségek megszüntetése volt. A törvényjavaslat ugyanakkor a minősített adatok számának csökkentése érdekében a jelenlegi szabályozáshoz képest egyértelműen szigorítja a minősítési eljárásra vonatkozó szabályokat, vagyis szűkül azoknak az adatoknak a köre, amelyek nem hozzáférhetőek a nyilvánosság számára és nem lehet önkényesen minősíteni, „titkosítani” egy adatot – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik