Üzleti tippek

Az Epicor bejelentette a CRS Retail Systems Inc. felvásárlását

A felvásárlással az Epicor a középvállalatok számára fejlesztett vállalati alkalmazások terén vezető szerepét tovább bővítette a kereskedelmi vertikális piaccal

Az ügyviteli rendszerek terén vezető Epicor Software Corporation (NASDAQ: EPIC) bejelentette, hogy lezárult a magánkézben lévő, New York állambeli CRS Retail Systems felvásárlása. A tranzakció mintegy 121 millió dollár készpénzért cserébe zajlik le. Az Epicor a felvásárlást jelenlegi hitel- és készpénzállománya felhasználásával finanszírozza. A cég a CRS-t az Accel-KKR nevű technológiai magánbefektetőtől vásárolta meg. A kereskedelmi értékesítést támogató (merchandising), valamint az árukezelési és pénztári (point-of-sale, „POS”) szoftvermegoldások kiemelt szállítójaként ismert CRS felvásárlása tovább erősíti az Epicor vezető pozícióját a kereskedelmi ágazat számára fejlesztett, teljes körű vállalati megoldások terén. A CRS jelenleg közel 140 ügyfelet szolgál ki a világ minden táján, amelyek közül 15 a száz legnagyobb szakkereskedő vállalat közé tartozik; ilyen például a Coach, a J.Crew, a GNC, a Chico’s, a Barnes & Noble, Inc., vagy a Cache and Foot Locker, Inc. A felvásárlás várhatóan 2006-tól fogja gyarapítani a részvényenkénti hozamot, és 2006. december 31-ig mintegy 70 millió dolláros további bevételt hoz majd.
„A CRS tökéletesen illeszkedik stratégiánkba azzal, hogy teljes körű, mindenre kiterjedő vállalati megoldásokat fejleszt a legfontosabb vertikális iparágak számára” – mondta George Klaus, az Epicor elnöke és vezérigazgatója. – „Ezzel a felvásárlással az egyesült vállalkozás kiaknázhatja a Microsoft .NET és webszolgáltatási technológiáját, hogy egy integrált, az értékesítési helytől a háttérrendszerekig mindent lefedő, a viszonteladói szállítói lánctól egészen a háttéralkalmazásokig terjedő megoldást kínáljon felhasználói számára. Az integrált megoldás versenyelőnyt jelenthet az Epicor számára, és ugyanakkor további lehetőségeket biztosít ügyfeleinek az üzleti teljesítmény növelésére. Az elmúlt években az Epicor kiemelkedő módon, szervesen növekedett a stratégiai felvásárlások eredményeként. Arra számítunk, hogy a CRS által kínált új piaci lehetőségek kihasználásával képesek leszünk folyamatosan növelni jövedelmezőségünket és egyre nagyobb értéket biztosíthatunk részvényeseink számára.”
A CRS valós idejű boltkezelési és párhuzamos szállítói csatornákat kezelő megoldásokat kínál a kereskedelem résztvevői számára, amelyek segítségével optimalizálhatók az egyes vásárló-elérési pontok az összes lehetséges kereskedelmi csatornában: a boltokban, az online és a katalógusból történő értékesítés során is. A CRS megoldásaival a kiskereskedők integrálhatják a kereskedelmi csatornákat, a megrendelés- és raktárkezelést és más műveleteket is annak érdekében, hogy a pontos információkat biztosíthassák a megfelelő időben, beleértve a bolti szintű üzleti intelligenciát is. Minden CRS szoftvermegoldás egy stabil, nyílt szabványokra épülő architektúrán alapszik, kidolgozott funkcionalitásával és rugalmasságával védi a vásárló meglévő informatikai befektetéseit és támogatja a jövőbeli üzleti igények kielégítését.
„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy csatlakozhatunk az Epicor csapatához. Ez a cég régóta sikeres az teljes körű iparág-specifikus megoldások szállításában” – mondta Kathy Frommer, a CRS volt vezérigazgatója. – „Egyesített erőforrásainkkal nagyon jó helyzetben vagyunk a folyamatos innováció és növekedés eléréséhez. Örömmel fogunk még nagyobb értéket biztosítani vásárlóinknak azzal, hogy új normát teremtünk a kereskedelmi megoldások terén.”
„A CRS az Epicor önálló részlegeként működik tovább Kathy Frommer vezetése alatt, aki a részleg általános igazgatója és az Epicor rangidős vezetői csapatának tagja lesz” – tette hozzá Mark Duffell, az Epicor elnöke és műveleti igazgatója. – „Emellett nagy örömünkre szolgál, hogy Kathy és vezetői csapata a CRS-nél hosszú távú foglalkoztatási megállapodást kötött az egyesült vállalattal. Ez biztosítja a zökkenőmentes átmenetet a CRS ügyfelei és dolgozói számára is.”
Az Epicor és a CRS tervei szerint a Microsoft .NET technológiával és a szolgáltatásorientált architektúrával (SOA) kapcsolatos egyesített, jelentős tapasztalatuk kiaknázásával még rugalmasabb vállalati integrációt, fokozott méretezhetőséget, és kibővített elemzési lehetőségeket kínálnak majd a kereskedelem számára. Az architektúra gyors és rugalmas kapcsolódást tesz lehetővé más alkalmazásokhoz, legyen szó akár elosztott megrendelés-kezelésről a többcsatornás, többszolgáltatásos műveleteknél, akár a kulcsfontosságú kereskedelmi vagy laboratóriumi üzletiintelligencia-rendszerekről. A CRS újonnan kialakított .NET kereskedelmi alkalmazása úgy készült, hogy integráltan működjön más kereskedelmi és vállalati alkalmazásokkal. A cég integrálni tervezi a CRS Retail Store termékét, valamint az Epicor ellátóilánc-kezelési és pénzügyi felügyeleti alkalmazását azért, hogy teljes, mindenre kiterjedő megoldást kínálhasson a viszonteladók számára.
Mindezeken túl az Epicor infrastruktúrája és globális jelenléte várhatóan erős alapot biztosít a CRS számára a gyors terjeszkedéshez a gyorsan növekvő nemzetközi kiskereskedelmi piacokon, például Közép- és Kelet-Európában, valamint Ázsiában és a csendes-óceáni térségben.
„A CRS egy vállalati kiskereskedelmi programcsomagot ad az Epicornak, de még ennél is fontosabb, hogy egy bevált árukezelési és pénztári (POS) platformot biztosít, amely magában foglalja a CRS globális raktári és elosztott rendeléskezelési funkciókat nyújtó Enterprise Selling nevű termékét” – mondta el Rob Garf, az AMR Research kutatási igazgatója. – „Azzal, hogy az Epicor 2004-ben felvásárolta a Scalát, európai jelenléthez és termékhez jutott. Ez az alapozás lehetőséget ad a CRS számára a globális terjeszkedés hatékonyabb kezelésére.”
Richard Nance, a Tuesday Morning informatikai igazgatója a következőket nyilatkozta: „Mint olyan vállalat, amely mind az Epicornak, mind a CRS-nek ügyfele, úgy gondoljuk, hogy a felvásárlás révén a Tuesday Morning még jobban ki tudja majd használni befektetéseit. Az a lehetőség, hogy egyetlen vállalati megoldás használatával integrálni lehet a kiskereskedelmi tapasztalatokat az árukezelési és pénztári funkcióktól a háttéralkalmazásokig, egyedülálló a piacon. Rendkívül elégedettek vagyunk mind az Epicor könyvelési csomagjával, mind pedig a CRS POS-rendszerével, és örömmel várjuk a termékek jövőbeli szinergiáját.”

Módosított 2006. évi várakozások
Az Epicor nem számít arra, hogy a CRS felvásárlása lényegesen beleszámít majd a bevételekbe vagy a módosított részvényenkénti hozamba 2005. negyedik negyedévében. 2006 egészét tekintve a cég azonban körülbelül 384 millió dollár bevétellel számol, és ebből nagyjából 70 millió dollár a CRS-üzletből származik majd. Az Epicor várakozásai szerint 2006 egészére vetítve a bővített részvényenkénti hozam 77-99 cent között lesz, amelyből 2-4 cent lesz a CRS üzletágra eső rész; ez a számítás az 58 millió részvény súlyozott átlagán alapul.
A felvásárlás eredményeképpen 2006 elejétől kezdve az Epicor arra számít, hogy évente várhatóan 1 millió dollár válik megtakaríthatóvá a műveleti szinergiák és költségcsökkentések eredményeképpen. Emellett a felvásárlás és az átszervezés költségei 2005. negyedik negyedévében jelentkeznek és jelennek meg a cég GAAP-szabvány szerinti hasznában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik