Üzleti tippek

10 százalékos költségcsökkentés a rádiónál

Még az idén benyújtja egységesen tízszázalékos költségcsökkentést javasló indítványát az intézményt felügyelő közalapítvány elnökségének a Magyar Rádió két alelnöke – tudta meg egyiküktől az MTI.

„Még karácsony előtt” kellene letenniük az elnökség asztalára az indítványt, a „lefaragás” addig maradna érvényben, amíg ugyanez a testület el nem fogadja a jövő évi üzleti tervet – mondta Gőblyös István gazdasági alelnök. Az üzleti tervet – szerinte – január második hetében kezdheti tárgyalni a grémium.

Az alelnök utalt arra, hogy az intézmény vezetése az idei 14 milliárd forintos költségvetésben a kiadásokat 600 millió forinttal alulmúló bevételekkel számolt, ami azt jelenti, hogy egyetlen év alatt veszélyesen, harmadára esik a rádió egymilliárd forintos tartaléka.

Gőblyös István emlékeztetett arra, hogy október vége és december eleje között kidolgoztak egy takarékossági intézkedéscsomagot, ám ügyvezetőségük semmissé válásával a terv is megvalósíthatatlan lett. A hamvába holt intézkedési terv részeként említette a – veszteséges – műsorújságtól való megválást, vagy a kiadói jog bérbeadását, a Petőfi adó olcsóbbá és hallgatottabbá tételét, a kereskedelmi-reklámértékesítési bevételek jelentős növelését, valamint a nyugdíjaskorú munkatársaktól való megválást. Szerinte mindez évi 880 milliós megtakarítást jelenthetett volna a közszolgálati médiumnak.

„Túlfoglalkoztatás van a Magyar Rádiónál” – ismerte el az alelnök, ennek mértékéről azonban nem közölt adatokat. Csupán annyit mondott el, hogy jelenleg 1400 belsős és mintegy 3500 külsős munkatársa van az intézménynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik