Üzleti tippek

A jövőben nem kaphat támogatást a Barátok közt

admin
admin

2005. 12. 20. 09:12

Az állam által filmgyártásra nyújtott közvetlen és közvetett támogatásokat is pontosítja a kulturális tárca most elkészített, parlament elé terjesztett filmtörvény-módosító javaslata.

A módosítás szerint a filmgyártási költségek után igénybe vehető 20 százalékos adó-visszatérítés továbbra is megmarad, ám a kereskedelmi csatornákon vetített szappanoperák és valóságshow-k ezután nem vehetnék igénybe – írja a Napi Gazdaság. Idén például a Filmiroda az RTL Klubon vetített Barátok közt és Szeress most című sorozatok gyártójának, a Magyar Grundy UFA Kft.-nek állított ki 1,245 milliárd forintos gyártás után adóigazolást. Emellett az NF nyilvántartásba vette a TV2-n vetített, az Interaktív Fiction Kft. által gyártott Jóban, rosszban és a DYN Entertainment Rt. Viasat 3-nak szállított SztárVár című produkcióját is.

A módosítás szerint a közvetlen és közvetett állami támogatás mértéke – az Európai Bizottság előírásainak megfelelően – magyar filmalkotás esetében a költségvetés, koprodukciós alkotás esetében a magyar filmelőállítót terhelő hozzájárulás 50 százalékáig terjedhet. Ugyanakkor a közösségi jog lehetőséget ad az alacsony költségvetésű és az úgynevezett nehéz filmek esetében ennél nagyobb mértékű támogatásra. A magyar filmek többségének büdzséje nem haladja meg az 500 millió forintot, amely uniós mércével alacsonynak számít, így ezek esetén, valamint azon alkotások esetén, amelyekről valószínűsíthető, hogy költségvetésük a terjesztés során nem térül meg, de elkészítésük nemzeti, kulturális, tudományos érdek, a támogatás elérheti a 90 százalékot. Az 50 millió forint alatti, a kulturális sokszínűséghez hozzájáruló filmek esetében pedig az állami támogatás akár 100 százalékos is lehet.

Az NF szeptember végéig 115 produkciót (bérmunka, magyar, koprodukciós film és televíziós sorozat) vett nyilvántartásba 22,3 milliárd forint gyártási költséggel, ám ez az összeg nagyságrendileg már nem változik decemberig, hiszen azóta csupán két-három dokumentum- és rajzfilmhez kértek regisztrációt.

A költségesebb játékfilmeknek most éppen nincs szezonja, a Budapest és Magyarország természeti adottságait használó bérmunka és koprodukciós fimezés inkább tavasszal és nyáron folyik. Az idén elért több mint 22 milliárd forint azonban így is kiemelkedő eredmény, hiszen ez háromszorosa a tavaly filmgyártásra költött összegnek. Ennek felét a bérmunkák hozták, a fellendülés egyértelműen a 20 százalékos adókedvezmény-rendszer bevezetésének köszönhető.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.