Üzleti tippek

Határidők: eva és társasági adóelőleg

December 20-ig jelentkezhetnek be új adózók az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva). Ugyancsak eddig az időpontig kell a kettős könyvvitelt vezető vállalkozóknak a társaságiadó-előleget kiegészíteniük az adóévi várható fizetendő adó összegére – tájékoztat az APEH.

Az evás jelentkezési lapokat postai úton december 20-án éjfélig kell feladni: egyéni vállalkozók a 05103. számú, a társas vállalkozások a 05203. számú nyomtatvány beadásával jelentkezhetnek az eva hatálya alá. A feltételeket az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény tartalmazza. A 2005. december elsejétől érvényes lehetőséggel december 19-ig összesen 3056 adózó – 1603 egyéni vállalkozó és 1453 társas vállalkozás – élt, és október végéig összesen 88,5 milliárd forint eva folyt be a költségvetésbe.

A kettős könyvvitelt vezető bel- és külföldi vállalkozóknak – amennyiben az éves szinten számított árbevétele az adóévet megelőző adóévben az 50 millió forintot meghaladta – a társaságiadó-előleget a naptári-, illetve üzleti év utolsó hónapjának 20. napjáig ki kell egészítenie az adóévi várható fizetendő adó összegére – áll az APEH közleményében. Amennyiben az év közben fizetett adóelőleg összege kevesebb, mint a várható, éves fizetendő adó összege, akkor az adózónak a különbséget meg kell fizetnie. A feltöltés határideje 2005. december 20. Nem kell feltöltést teljesíteniük azoknak az adózóknak, akiknek az adóévet megelőző évben elért árbevételük az 50 millió forintot nem haladta meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik