Üzleti tippek

Aranyláz volt a hétvégén

Az aranyvasárnap eddig soha nem látott tömegeket hozott a bevásárlóközpontoknak és áruházaknak. Egyre jellemzőbb, hogy a vásárlók az utolsó pillanatban kapnak észbe és mindent egy helyen akarnak megvenni.

Hihetetlen karácsonyi őrület van, a hétvégén egyszerűen túl sokan voltak, az emberek összeértek a boltokban – jellemeze a hétvégi vásárlói érdeklődést a WestEnd City Centert üzemeltető WestEnd Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft marketing igazgatója. Walth Ottó a FigyelőNetnek elmondta: becsléseik szerint csaknem félmillió vásárlója volt a hétvégén a bevásárlóközpontnak, amely körülbelül másfél-kétmillió pénztári tranzakciót és másfélmilliárd forintos forgalmat bonyolított le.


Aranyláz volt a hétvégén 1

Aranyvasárnap a WestEndben Fotó: Vezda László

A nagyobb bevásárlóközpontokban mindenhol jellemző a „karácsonyi őrület”, a kisebbekben és a boltokban azonban várhatóan kisebb a forgalom – vélekedett Walth Ottó, aki szerint egyre jellemzőbb, hogy a vásárlók mindent egy helyen akarnak megvenni.

Ezzel egyetért a Tesco Globál Áruházak Rt. kommunikációs igazgatója is. Danks Emese szerint ráadásul a vásárlók zöme a hipermarketekben veszi meg ajándékai nagy részét. Tapasztalataik alapján az átlagos Tesco-vásárló fele-fele arányban veszi a karácsonyi menüre, és a fa alá valót.

A Tesco nagyobb áruházai átlagosan 20 ezer pénztári tranzakciót jegyeztek a hétvégén, ami átlagosan 40-50 ezer vásárlót jelent – ez a szokásos napi forgalom másfélszerese. A szezonális termékek taroltak: a múlt héten 50 ezer darab bejgli fogyott az áruházakban, az éves több száz tonnás pontyforgalom 60 százalékát pedig ebben a két hétben adják el az áruházak.

Decemberben 20 százalékkal több pénzt költenek el az emberek egy-egy vásárlás alkalmával – derül ki a GfK Piackutató Intézet felméréséből.

A drogériákban háromszoros, a cash&carry üzletekben pedig hozzávetőleg négyszer akkora tömegre lehet számítani.



A héten marad a tumultus

A nyilatkozók egybehangzó véleménye szerint a hétvégihez hasonló forgalomra lehet számítani a karácsony előtti hétköznapokon is. Ennek oka, hogy az emberek egyre később kezdik el megvásárolni a karácsonyi ajándékokat, ráadásul sokan az utolsó héten már szabadságon vannak.

Walth Ottó szerint a bevásárlóközpontok a két ünnep között is rendhagyó forgalomra számíthatnak. Ennek meglehetősen prózai oka, hogy az emberek tömegesen cserélik be másikra az ajándékba kapott tárgyakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik