Üzleti tippek

Veszélyes lehet az e-adózás

Kockázatos, ha az adózók átadják meghatalmazottaiknak – például a könyvelőknek – saját felhasználói azonosítójukat és jelszavukat – írja az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatójában.

A közleményben az adóhivatal felhívja a figyelmet arra, hogy az okmányirodai regisztráció során megkapott azonosítót és jelszót célszerű bizalmasan kezelni, mivel az illetéktelen felhasználásból eredő következményekért az adózó lesz majd felelős.

A figyelmeztetés hátterében az áll, hogy egyes meghatalmazottak úgy adják be elektronikusan ügyfelük adóbevallását, hogy regisztráltatják az okmányirodában, majd az ő felhasználói nevével és jelszavával küldik el a bevallásokat. Pedig, ha az adózó meghatalmazottat vesz igénybe elektronikus bevallásainak elküldésére, neki nem kell regisztráltatnia magát.

A helyes eljárás az APEH szerint a következő: a meghatalmazottnak regisztráltatnia kell magát az okmányirodában, ahol saját felhasználói azonosítót, valamint jelszót kap. Ezt követően az adóhatóságnál is meg kell tennie ezt, igazolva meghatalmazotti státusát, így saját felhasználói azonosítójával és jelszavával tud az adózó nevében elektronikus bevallást benyújtani, illetve ügyet intézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik