Üzleti tippek

Pályázati tipp: Felszíni közlekedés

Ezúttal két, az EU hatodik K+F Keretprogramjából finanszírozott közösségi támogatási felhívásra hívjuk fel figyelmüket.Az egyik a Transport 2, a másik a TREN4.

Mindkettő kapcsolódik a felszíni közlekedéshez, amely a keretprogram egyik kiemelt támogatási területe.

A felszíni közlekedés (Sustainable Surface Transport) négy fő prioritása:

 

  Új technológiák és koncepciók a felszíni közlekedésben;

 Fejlett tervezési és termelési módozatok;

  A felszíni közlekedés különböző ágai közti kapcsolat és egyensúly;

  A közúti, vasúti és vízi közlekedés biztonságának növelése és a túlzsúfoltság visszafogása.

A Transport 2 a kisebb, elsősorban az eredmények hatékony kihasználását és az információk terjesztését célzó tevékenységeket támogatja, a TREN-4 nagyobb szabású kutatásokat finanszíroz.

A Transport 2 felhívást a Közösség 2002-ben hirdette meg, hogy a fenntartható felszíni közlekedéssel kapcsolatos technológiák, fejlesztések és információk európai áramlását támogassa. Időtartama 5 év, költségvetése évente egymillió euró, az utolsó évi pályázatok beadásának határideje 2006. március 30. A programban a tagországok mellett a csatlakozó országok jogi személyei is részt vehetnek.

A Bizottság hosszú távú célja a programmal, hogy egy sokkal integráltabb európai kutatás-fejlesztési ipar jöjjön létre a felszíni közlekedéshez kapcsolódva. A támogatásra pályázóknak ennek megfelelően a következő fő célokat kell szem előtt tartaniuk:

  a kis- és középvállalkozások részvételének elősegítése a K+F-ben;
 a kutatási eredmények európai szintű kihasználásának és terjesztésének ösztönzése;
 a tagjelölt országok minél hatékonyabb bevonása az európai K+F-be;
  az Európai Kutatási Térség megvalósításának elősegítése;
 illetve a nemzetközi együttműködés ösztönzése.

Néhány konkrét terület, amelyhez a projektek kapcsolódhatnak: alternatív energiaforrások, a városi közlekedés hatékony megszervezése, innovációk a gyártás, logisztikai rendszerek területén.

A TREN-4 161 millió eurót oszt szét különböző projektekre. Az alapból finanszírozott tevékenységek két fő területet ölelhetnek fel: a fenntartható fejlődéssel, a globális éghajlatváltozás kutatásával és az ökoszisztéma védelmével foglalkozó projektekre 125 millió eurót különítettek el; a fenntartható felszíni közlekedésre irányuló pályázatok pedig összesen 36 millió euró támogatásban részesülhetnek. A pályázatok leadásának határideje 2005. december 22-e.

A fenntartható fejlődéssel, klímaváltozással kapcsolatos támogatott tevékenységek között találjuk a különböző megújuló energiaforrásokra vonatkozó kutatásokat, illetve az azokkal kapcsolatos információk és technológiák minél szélesebb körben való terjesztését. A közlekedéssel kapcsolatos tevékenységek támogatott részterületei pedig többek közt: a transz-európai tehervasút-hálózatok új koncepciójának kidolgozása, a szárazföldi és vízi utazással kapcsolatos adatok minél hatékonyabb feldolgozása és az azokból nyerhető információk terjesztése és felhasználása vagy az infrastrukturális költségek hatékonyabb allokációja.

A tevékenységhez kapcsolódó részterületek többségénél a pályázóknak egy legalább 3 szervezetből álló konzorciumot kell létrehozniuk, de egyes részterületeknél jogi személyek önállóan is pályázhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik