Üzleti tippek

Energiatakarékos Hartl Haus Osztrák Készház Magyarországon

„Egy nap alatt felállítjuk, 2 hónap alatt átadjuk a gyári körülmények között elkészített házat" - mondja a Hartl Haus képviselője.

Svájcban, Ausztriában, Németországban vagy Olaszországban már nem kétséges, hazánkban még idegenkednek tőle. Ez a készház, vagy ahogyan többen ismerik: a könnyűszerkezetes ház. Tény, a sok silány, rosszul, helyben tákolt kalákás munka miatt idehaza megvan az oka a félelemnek, de ezt, ahogyan Arany Gábor, a Hartl Haus vezérképviseletének, az Osztrák Készház Kft.-nek ügyvezetője mondja: Nyugat-Európában, európai minősítésekkel rendelkező, előre gyártott rendszerrel dolgozó cégekkel nem történhet meg. Mindezt igazolván, a Hartl Haus cég például több mint száz éve van jelen az európai piacon, és közel ötvenezer energiatakarékos készházat épített már.

– …Ha a Hartl Haus számára nem a minőség, illetve az ár-érték arány lenne a legfontosabb, ma nem tudna ennyi ügyfelet maga mellett – vélekedik Arany Gábor, majd hangsúlyozza: az Echsenbach-ban található központban szigorú minőségellenőrzés mellett számítógép-vezérléssel gyártják a házakat.
+ Magyarországon még kevésbé ismert ez az építési rendszer.
– Ez tény; körülbelül 15-20 évvel vagyunk lemaradva. Azért Magyarország is élénk érdeklődést mutat a minőségi készházépítés iránt. Számunkra is meglepő volt, amikor egy-egy kiállításon az érdeklődők többsége nem úgy jött oda, hogy még nem döntött: téglaház vagy készház, hanem úgy hogy készházat, csak éppen még nem tudják melyiket!
+ Apropó, tégla.
– …Ne folytassa! Mi egyszerűen felmutatjuk a tényeket, mint például: energiatakarékos, gazdaságosabb (a Hartl Haus masszív minőségi falrendszerének köszönhetően egy 100 négyzetméteres házat figyelembe véve a téglaházhoz képest plusz egy szobát nyerünk ezzel a rendszerrel, ez pedig mérlegelendő!), kiszámíthatóbb a költségvetése, no és gyorsabb az építkezés!
+ Hogyan kell elképzelni egy ilyen építkezést? Ácsok gerendából összeszerelik?
– Szó sincs róla! Nálunk a hetekig tartó kopácsolást, helyben szerelést el kell felejteni, az osztrák készházunknál minőségi anyagok vannak! Visszatérve kérdésére, ha megvan a fogadószint, véglegesítjük a terveket, majd Ausztriában elindítjuk a ház gyártását. Kamionnal hozzuk a telekhez az előre gyártott, már szigeteléssel, alapvakolattal ellátott falakat. A gondos előkészítésnek köszönhetően már a gyárban beszerelik a kiváló minőségű nyílászárókat, sőt, még az elektromos áram védőcsövét is. A falakat daru segítségével helyezzük a fogadószintre. Egy átlagos házat szakembereink egy nap alatt felállítanak. A befejezéshez pedig már csak hetek kellenek. Azt szoktuk mondani, tréfálja meg a szomszédját: reggel elmegy, délután, amikor hazaér, már egy kész ház fogadja, és azt hiszi, hogy nem jó helyen jár…
Egy 100 négyzetméter körüli házat két hónapon belül kulcsrakészen át lehet adni. Nincs idegeskedés, nincs malterozás, nincs az, hogy nem száradnak a falak, nincs az, hogy eltűnt a munkás, hogy nincs derékszög, hogy a végén már kétszeresébe kerül a ház… Ez a készházépítésnél ismeretlen fogalom. Erre nincs is jobb visszaigazolás, mint a félszázezer Hartl Haus tulajdonos, akik az elmúlt több mint 100 évben velünk építtettek.
+ Hallottam olyat, hogy egyes építők vagy gerendaházasok keverik a magyar fát a gyári megmunkálttal.
– Mi is hallottuk, de a Hartl Haus azért, hogy kedvezőbb árajánlattal jöjjön elő, nem fog a minőség rovására kompromisszumot kötni! De azt gondolom, a józan ész azt diktálná, hogy az építtető se menjen ebbe bele. Kevés olyan forgalmazó van, aki még a tetőt is kint gyártja… Továbbmenve, a Hartl Haus 10 éve (!) már nem használ gipszkartont, helyette Fermacell masszív gipszrostlapot (Osztrák Építésbiológiai és Ökológiai Intézet által bevizsgált termék) használ, amelyre például nyugodtan és bátran lehet dűbel nélkül is polcokat, bútort szerelni. Ha véletlen víz éri, az sem probléma. Ezt a fajta építőpanelt hazánkban szinte még nem is ismerik, és sok készház-építő nem, vagy csak részben használja.
+ Az érdeklődőket általában az ár érdekli…
– Tévhit az olcsóság, tulajdonképpen nem is értem, hogy sok építkezni szándékozót hogyan húzhatnak csőbe cégek, amelyek már 100 ezer Ft-os négyzetméter áron kínálnak lakást. Lehetetlen. Érdemes utánaszámolni mi mennyibe kerül, és kijön, hogy még silány anyagokból sem lehet kulcsrakész házat építeni ennyiből. És akkor még nem említettem az adót és a bejelentett munkaerőt. Cégünknél például csak olyan szakemberek állíthatnak házat, akiket szigorú szabályok között tanítottak be! Az ár típustól, nagyságtól függ, de azt mondhatom, hogy kb. 90 nm-es kulcsrakész házat 14,9 millió forint plusz áfától már lehet rendelni, egy átlagos 100 nm körüli ház pedig 16 millió forint plusz áfába kerül. Persze gyártunk drágább házakat is, például kastélyokat is.
+ Téglaházak is hasonló áron vannak.
– Erre azt mondhatom: aki egyszer már építkezett ezzel a minőségi rendszerrel, az mind ajánlani szokta. Van olyan érdeklődőnk, aki Angliában él, de közben Magyarországon akar építkezni, és azért választotta a Hartl Haus-t, mert 10 évvel ezelőtt két családtagjuk már épített Hartl házat, és mint mondja: nem volt kérdéses a választás, hiszen annyira meg vannak elégedve! Hazánkban a készházaknak a sok kontár miatt van rossz híre, Európában nem véletlen, hogy sikere van, Ausztriában például minden harmadik ház készház. Igaz, ott minőséget építenek, és nem két-három évre építi a vállalkozó, hogy utána megszüntesse cégét…
+ Olvastam, hogy közel 10 mintaházuk található Ausztriában.
– Igen, de mielőtt folytatja, ki szeretném emelni, hogy a számtalan típusház mellett készülnek egyedi tervezésű készházak is, a tervek nincsenek kőbe vésve. Persze kiindulópontnak mindig a standard házakat ajánljuk. Van miből válogatni, érdemes a www.hartlhaus.hu honlapunkat megtekinteni. Azt gondolom, büszkén mondhatom, hogy ha valaki a legjobb minőséget, biztonságot keresi, jobbat nehezen talál…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik