Üzleti tippek

Bővül a kis- és középvállalkozások támogatási rendszere

Meghirdette a kormány a 100 lépés a magyar vállalkozókért programját, amely összefogja a kis- és középvállalatok fejlesztését célzó eddigi intézkedéseket, és több pontban kiegészíti azokat – jelentette be a gazdasági miniszter.

Kóka János a program legfontosabb elemei között a Széchenyi Kártya 25 millió forintra bővülő hitelkeretét, a körbetartozás elleni hitel- és egyéb finanszírozási csomagokkal való fellépést, valamint a vállalati ügyintézés egyszerűsítését emelte ki.

A Széchenyi Kártya felső határa január elsejétől 25 millió forintra emelkedik, melynek kamata 10,26 százalék. Az emelést úgy hajtották végre, hogy a 10 millió forint alatti hitelrész kamata jelentősen, több mint 10 százalékkal csökken. A miniszter szerint ezt úgy sikerült elérni, hogy a résztvevő bankok körét kibővítették, így több bank versenyez az ügyfelekért. Hozzátette: 100 milliárd forintos hitelkeretet nyitottak meg annak érdekében, hogy a magyar kisvállalkozások hitelhez juthassanak.


A program keretében a kormány jövőre egyszerűsíti a pályázati rendszert, növelve annak átláthatóságát és csökkentve az elbíráláshoz és a kifizetésekhez szükséges időt. A döntéshozatal időigényének drasztikus csökkentését különösen a kisebb összegű pályázatok esetén, a döntési mechanizmus, illetve jogkörök egyszerűsítésével kívánják megvalósítani.


Kóka János elmondta: az idén az év első felében meghirdetett “Sikeres Magyarországért” hitelprogramok 485 milliárd forintos keretéből ez idáig 172 milliárd forintról döntöttek. A vállalkozásfejlesztési hitelprogram kerete 310 milliárd forint, az agrárfejlesztési programé 40 milliárd forint, míg az önkormányzati infrastruktúra-fejlesztésre 135 milliárd forintot különítettek el.


A miniszter közölte azt is, hogy a Magyar Fejlesztési Bank és a Corvinus Rt. alatt összefogták azokat a fejlesztési és kockázati tőkeprogramokat, amelyek 60-70 milliárd forintos új forrást nyitnak meg. Ezek hosszú határidőre adott, kedvező feltételekkel elérhető tőketermékek. 


A tőke-, de elsősorban a hitelprogramokat a kormány kamattámogatással és hitelgaranciával kívánja segíteni. Ez egy körbetartozás ellenes program – jelentette ki a miniszter hozzátéve, hogy hitelgaranciával egy faktorcég mögé állnak, ami áthidalja a kis cégek finanszírozási nehézségeit, vagy az állami követeléskezelő vásárolja meg a kisvállalkozás követelését és elégíti ki azt.


A kabinet legfrissebb felmérése szerint a kkv-k továbbra is a magas adó- és járulékterheket, az erős versenyt és a gazdasági szabályozás kiszámíthatatlanságát tartják legfőbb problémáiknak.

A vállalkozói program a kormány 100 lépés programjának keretei között valósul meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik