Üzleti tippek

Az OÉT támogatta a kkv-koncepciót

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén megtárgyalta és támogatta a kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztésének koncepcióját, valamint tudomásul vette a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testülete (MAT) 2004. évi tevékenységéről szóló beszámolót.

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára a koncepciót ismertetve hangsúlyozta: a kis- és középvállalkozások nettó munkahelyteremtők, a foglalkoztatottak 70 százaléka ebben a vállalkozói szférában dolgozik. Borsik János, az Autonomók elnöke, a munkavállalói oldal soros elnöke hangsúlyozta, hogy a koncepció számukra a foglalkoztatási szint emelése szempontjából fontos, ezért a foglalkoztatás bővítésére vonatkozó elképzeléseket részletesebben kellene megfogalmazni. Kívánatosnak tartotta, hogy GKM mellett a munkaügyi tárca is jegyezze a kkv-fejlesztés koncepcióját. Szűcs György, az IPOSZ elnöke, a munkaadói oldal szóvivője hiányolta, hogy a dokumentum nem részletezi a regionalitást és az ágazatiságot. Javasolta, hogy a szolgáltatás területe, a Basel II. hatása, a garanciaszövetkezetek kerüljenek be a dokumentumba. Vadász György, az Iparszövetség alelnöke szerint a kkv-k fejlesztését a közterhek mérséklésével lehet elősegíteni, ezért erre kellene koncentrálni.

A felek tudomásul vették a MAT 2004. évi tevékenységéről szóló beszámolót, amely szerint a Munkaerő-piaci Alap (MPA) 2004. évi tényleges bevétele 241,610 milliárd forint volt, amely 7,083 milliárddal elmaradt a módosított előirányzattól. A kiadás 244,605 milliárd forintot tett ki, ami 4,089 milliárd forinttal kevesebb a tervezettnél. A munkaadói oldal azt kérte, hogy a jövőbeni beszámolókban különüljön el a kis- és középvállalkozások befizetésének kimutatása, felhasználása. A munkavállalói oldal szerint át kellene tekinteni a MAT 8 éves tevékenységének tapasztalatait, és megvizsgálni önkormányzati jellegű működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik