Üzleti tippek

Keddtől lehet pályázni szakképzési támogatásra

A Regionális Fejlesztés Operatív Program központi képzési programja keretében régióspecifikus szakmai továbbképzésekre és szakképzésekre közel 2 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre vállalkozások alkalmazottai és önfoglalkoztatók részére. Az egyes képzésekre 2005. november 29-től lehet jelentkezni, illetve igényelni a képzési költség megtérítését.

Az Európai Szociális Alap és a magyar állam támogatásával az Európa Terv és a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében közel 2 milliárd forint keretösszegű forrást biztosít régióspecifikus szakmai továbbképzések és szakképzések támogatására vállalkozások alkalmazottai és önfoglalkoztatók részére. A képzési listát hétfőn hozták nyilvánosságra.


A „Régióspecifikus szakképzési és szakmai továbbképzési programok lebonyolítása” (ROP 3.4.2.) elnevezésű program minden régióban az adott régió fejlesztési stratégiája alapján meghatározott kulcsfontosságú ágazatokra fókuszál, és a hiányszakmákról és szakképzettségi hiányosságokról rendelkezésre álló adatokon alapul.


A fókuszban a hiányszakmák


A program célja megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező munkaerő biztosítása az egyes régiókban szakemberhiánnyal küzdő, kulcsfontosságú ágazatokban és hiányszakmákban, valamint a turisztikai vállalkozások fellendítése a humánerőforrások fejlesztésével.

Sajátossága, hogy három szakaszra tagolódik: első lépésként önálló központi program keretében a képzési kereslet és kínálat felmérése történt meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével. A következő szakaszban a VÁTI Kht., mint a képzési program kedvezményezettje és szakmai megvalósítója, a képzőintézmények pályázataiban benyújtott képzési programok alapján képzési listát állított össze. Az első körben – 2005. november végéig – 31 képzőintézmény több mint 100 képzése került kiválasztásra.


Feltételek


A képzési listát és a jelentkezés feltételeit a VÁTI Kht. 2005. november 29-én teszi nyilvánossá. A jelentkezők – vállalkozások, elsősorban kis- és középvállalkozások (kkv) és mikrovállalkozások alkalmazottai és önfoglalkoztatók – az ezen a listán szereplő képzési programokon való részvételhez igényelhetnek támogatást, azaz a képzési díj részbeni megtérítését.


A képzések és a képzőintézmények listája folyamatosan megtekinthető a www.vati.hu/rop34 honlapon. A képzési lista a képzőintézmények jelentkezései alapján folyamatosan aktualizálásra kerül. A képzéseknek legkésőbb 2007. december 31-ig kell befejeződniük.


A program keretében a vállalkozások alkalmazottainak és az önfoglalkoztatók szakképzése, illetve szakmai továbbképzése támogatható, a regionális képzési igényekre válaszoló képzési programokon való részvételük esetén. A támogatás mértéke vállalkozásoknál a képzési díj 60 százaléka lehet, ennek maximumértéke 250 ezer forint/fő. A támogatást a VÁTI Kht. a képzés befejezését követően közvetlenül a vállalkozásnak téríti meg. Alkalmazottak és önfoglalkoztatók esetén a támogatás mértéke a képzési díj legfeljebb 80 százaléka, melynek maximumértéke 250 ezer forint/fő. A támogatást az önrész befizetése és a képzés elvégzése után a jelentkező nevében a VÁTI Kht. közvetlenül a képzőintézménynek fizeti meg.


A 2005–2007. évi időszakban várhatóan ötezer fő vesz részt a képzési programban, körülbelül 1500–2000 kkv részvételével, és legalább 4500 fő végzi el sikeresen a választott képzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik