Üzleti tippek

Nem nőttek a vállalkozók terhei

Nem romlanak, hanem kismértékben tovább javulnak a vállalkozások gazdálkodási körülményei 2006-ban – jelentette ki Veres János pénzügyminiszter pénteken a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett fórumon Szombathelyen.

„A mi számításaink szerint semmiképp sincs tehernövekedés a vállalkozói körben, … egyébként a kamara felmérése is azt igazolta, hogy a vállalkozók pozitívan fogadták a változásokat” – mondta.


A kormányzati intézkedések a magyar gazdaság versenyképességének növelését és a vállalkozók terheinek csökkentését szolgálják – hangsúlyozta Veres. Példaként említette a foglalkoztatást segítő kormányzati intézkedéseket és a vállalkozókat érintő adókönnyítéseket.


A pénzügyminiszter elmondta, hogy országosan átlag 3 százalékos forgalombővülésre számítanak az áfacsökkentés miatt.


A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az élőmunka költségei már az idén is, és jövőre is mérséklődnek azáltal, hogy érdemben csökkentik a tételes egészségügyi hozzájárulás mértékét. Ez számszerűen 66 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál a következő évben – emelte ki a miniszter.

Ugyanakkor kijelentette, hogy a minimálbér megállapításának kérdésében a „kormány nem szereplő”, annak mértékéről a munkaadói és munkavállalói oldal állapodik meg.

Veres János utalt arra is, hogy a kormány még az idén újabb, a kis- és középvállalkozások likviditási gondjain segítő intézkedéseket tervez, amelyeket Veres elmondása szerint „valamelyik hétfőn” a miniszterelnök jelent majd be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik