Üzleti tippek

Januártól nőnek a munkaügyi bírságok

Az új közbeszerzési törvény szerint 5 évre visszamenőleg kell vizsgálni a munkaügyi kapcsolatokat, és ha azok nem tiszták, akkor kizárják a céget a közbeszerzésekből. Az OMMF január elsejétől súlyos jogsértés esetén 15 vagy 20 millió forintos bírságot is kiszabhat – írja a NAPI Gazdaság.

Nem tisztességes a vállalkozásokkal szemben, hogy az új közbeszerzési törvény szerint 5 évre visszamenőleg kell vizsgálni a munkaügyi kapcsolatokat, és ha azok nem tiszták, akkor kizárják a céget a közbeszerzésekből. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) aggályai alapján az igazságügyi miniszter nemrég törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amely szerint a rendezett munkaügyi kapcsolatokat visszamenőleg csak augusztus 4-éig (a törvény hatálybalépésének időpontjáig) vizsgálják. Így ha a parlament megszavazza a javaslatot, azok a cégek, amelyek 2005. augusztus 4. előtt követtek el jogsértést, indulhatnak közbeszerzési pályázatokon.


Az OMMF január elsejétől súlyos jogsértés esetén 15 vagy 20 millió forintos bírságot is kiszabhat. Ha a munkaügyi felügyelők első esetben tárnak fel ilyen jogsértések közül többet, akkor maximum 15 millió forintos bírságot szabhatnak ki, ha ezek ismételten előfordulnak, akkor akár 20 milliót is – mondta Papp István, a szervezet elnöke. A szervezet 2005 júniusa óta hétezer esetben szabott ki bírságot, emellett hatezer esetben született olyan elmarasztaló határozat, amely nem járt pénzügyi bírsággal. Az OMMF tavaly összesen 600 millió forint bírságot szabott ki a biztonsági előírások megsértése miatt. Az előző évben közel 24 ezer munkabaleset történt, 160 volt halálos, közülük 55 az építőiparban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik