Üzleti tippek

Csak digitális tévé lesz hét év múlva

Az informatikai minisztérium módosította az Egységes hírközlési törvényt, mert azt elavultnak tartja. Most a Parlamenten a sor, hogy elfogadja azt.

Az Európai Unió irányelvei szerint hazánk 2012-re áttér a digitális műsorterjesztésre. A jelenleg hatályos törvények azonban nem teszik lehetővé, hogy Magyarország minden tekintetben eleget tegyen ennek a kihívásnak. A hagyományos médiaszerkezetet alapul vevő és csupán az analóg rendszerű információtovábbítást értelmező szabályozás a technológiai fejlődés következtében elavult. (Magyarországon 1956-ban kezdődött a kísérleti televíziózás, azóta csak a kilencvenes években történt némi korszerűsítés.) Ennek orvoslására az IHM az információs társadalom elektronikus hírközlési infrastruktúrájának fejlesztését, és az ezzel összefüggő szolgáltatások, valamint az új technológiák elterjedését segítő, átlátható, a versenyt támogató szabályozást dolgozott ki – közölte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM).

A törvény célja egy olyan platform és technológiasemleges szabályozási háttér megteremtése, amely hozzájárul a verseny élénkítéséhez, a fogyasztók választási lehetőségeinek bővítéséhez, javuló minőségű és magas hozzáadott értékű audiovizuális szolgáltatások kifejlesztéséhez, valamint a hálózati kapacitások hatékonyabb kihasználásához – különös tekintettel a frekvenciakészletre – állítja a szaktárca. Kovács Kálmán informatikai miniszter korábban lapunk érdeklődésére elmondta: nem tart attól, hogy a magyaroknak nem lesz digitális tévéjük. Szerinte ugyanis addigra mindenki lecseréli korszerűre a tévéjét, ahogy ez történt akkor is, amikor a keleti Secam rendszerrről átálltunk a korszerűbb Pal rendszerre.

A tárca ígérete szerint Nemzeti Hírközlési Hatóság 2006. április 30-ig kidolgozza a digitális földfelszíni műsorterjesztéshez szükséges hosszú távú frekvenciaterveket, amelynek birtokában a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) soron következő májusi ülésén hatékonyan képviselhetjük nemzeti érdekeinket a frekvenciák elosztása terén. A törvény jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a digitális műsorszóró frekvenciák elosztása során hazánk megfelelő pozíciót képviseljen – áll a minisztérium szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. Az irat kitér arra is, hogy az országgyűlés még ebben a ciklusban rábólinthat a tervezetre.

A hazai boltokban már több tucat digitális vételre alkalmas készülék kapható, és az Antenna Hungária december elején indítja kisérleti digitális műsorszórását, melyet egyelőre csak azokban a körzetekben lehet fogni, ahonnan látható a Széchenyi-hegyi nagyadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik