Üzleti tippek

Spóroljunk 20 ezret közterheken

Pályakezdők, 50 év feletti, tartósan munka nélkül levők, a gyesről a munka világába visszatérők alkalmazása esetén is jár köztehercsökkentő, foglalkoztatást segítő támogatás. A Világgazdaság megállapítása szerint van olyan járulékkedvezmény, amellyel alkalmazottanként havi 20 ezer forinttal csökkenthető a közteher.

Az összes ilyen támogatási formát az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói oldala számára összegezte a szaktárca a különböző foglalkoztatással kapcsolatos járulékkedvezményekről. Eszerint januártól minden vállalkozás számára él az a lehetőség, hogy ha gyermeknevelésből (gyesről, gyedről, gyetről) vagy hozzátartozó gondozása után a munkaerőpiacra visszatérőt foglalkoztat, akkor kedvezményt kap a foglalkoztatott után. Így maximum bruttó 90 ezer forintos keresethatárig nem kell megfizetnie a társadalombiztosítási járulék 50 százalékát – igaz, három hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel, de kilenc hónapig igényelheti a cég. A maximális havi kedvezmény mértéke dolgozónként és havonta 13 050 forint lehet. Januártól szintén kevesebb közterhet fizethetnek azok a munkaadók is, akik tartósan munka nélkül lévő 50 éven felülieket vesznek ki a regisztrációból. A kedvezmény mértéke itt a társadalombiztosítási járulék 50, sőt akár 100 százaléka is lehet, feltéve, ha a havi kereset nem haladja meg a bruttó 90 ezer forintot. Ezenkívül a tételes egészségügyi hozzájárulást sem kell megfizetni. A kedvezményt egy évig veheti igénybe a cég, és nem terheli továbbfoglalkoztatási kötelezettség. Itt az érvényesíthető maximális havi kedvezmény 10 095–20 190 forint között alakul havonta alkalmazottanként.


Októbertől indult el az úgynevezett Start program, amely több hátrányos helyzetű célcsoportot, így például a 25 év alatti fiatalokat érinti. Ha a munkába állás előtt a pályakezdő kiváltja a lakóhely szerint illetékes APEH-nél a Start-kártyát, akkor a munkaadója az első évben 15, a másodikban 25 százalékos járulékfizetési kedvezményt kap, sőt a minimálbér másfélszereséig tételes egészségügyi hozzájárulást sem kell fizetnie. Ennél a támogatási formánál a maximális havi foglalkoztatási kedvezmény az első évben 16 485, míg a második évben 5985 forint havonta. Ugyanekkora kedvezményekre számíthat a cég akkor is, ha 30 év alatti Start-kártyás diplomás pályakezdőt alkalmaz, ám a tételes egészségügyi hozzájárulást a minimálbér kétszereséig nem kell megfizetni. A havi kedvezmény ezért itt magasabb, az első évben 21 330, míg a másodikban 7980 forint havonta.


Azoknak a cégeknek, amelyek január és október elseje előtt 25 éven aluli pályakezdőt alkalmaztak, szintén érdemes lesz novembertől az új rendszerhez csatlakozniuk, így ugyanis több köztehertől szabadulnak meg.


Várhatóan januártól lép életbe az az új szabályzó, amely a legfeljebb 250 főt foglalkoztató mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kínál újabb típusú járulékkedvezményt a munkahelyteremtéshez. Itt a legalább három hónapja nyilvántartott álláskeresők foglalkoztatásához kapható a támogatás. A minimálbér 130 százalékáig egyáltalán nem kell megfizetni társadalombiztosítási és a munkaadói járulékot, sőt a tételes egészségügyi hozzájárulást sem. Ezt a kedvezményt egy évig vehetik igénybe a cégek, feltéve, ha vállalják az egyéves továbbfoglalkoztatási kötelezettséget. Itt az érvényesíthető maximális havi kedvezmény körülbelül 25 662 forint lesz havonta, attól függően, hogy a minimálbér jövő évi összege mekkora lesz (63 ezer forintos legkisebb keresettel kalkulálva).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik