Üzleti tippek

Lakóházba került a magyar üvegbeton

A Földes és Társai Építészeti Iroda a világon elsőként beépítette a magyar üvegbetont. Losonczi Áron találmánya egy szent-györgy telepi lakóházba került, ami azonnal rangos építészeti díjat nyert.

A fényáteresztő beton – LiTraCon – egy fiatal magyar építész, Losonczi Áron találmánya. Az üvegbeton világszerte nagy visszhangot váltott ki, a tekintélyes Time magazin a 2004-es év egyik legjelentősebb találmányának minősítette, elismerve, hogy a magyar szakember olyan építőanyagot alkotott, mely alapjában változtathatja meg az építészetet.
Az üvegbeton alapötlete valójában igen egyszerű: ezer és ezer optikai üvegszál fut egymással párhuzamosan a betonban, és továbbítja pontonként a fényt az építőblokk két oldala között. A találmány beépítésére azonban mindeddig várni kellett, mivel a szakma konzervatív képviselői csak lassan fogadják el a gyökeres újításokat.
Kivételt képez a több Pro Architectura-díjjal Földes László építész, aki azonnal fantáziát látott a fényáteresztő betonban. „Áron lelkesen ecsetelte, hogy próbáljam meg elképzelni, milyen lehet az, amint fény hatására egy teljes betonfal derengő fénnyel felizzik. Először meglepődtem, de aztán olyannyira felcsigázott a találmány, hogy a Szilas patak mellett épülő új házamban nyomban kerestem számára egy kitűnő helyet. Be is építettük a fényáteresztő betont – a világon elsőként.” – mondja Földes. Az üvegbeton első beépítése átmenetet képez a szobor és az építőelem között, jelezve a találmány esztétikai erejét. Az ablak elé helyezett tömb a belső és külső fények viszonyától függően mindig más és más látványt nyújt, kellemes melegséggel töltve be a lakóteret. A ház más tekintetben is harmóniára törekszik a természettel: tágas tereivel és térelválasztó megoldásaival egyedülálló nyugalmat és stabilitást áraszt. Földes újító építészeti megoldásainak köszönhetően az üvegbeton első beépítése így rögtön rangos szakmai sikert is aratott: a Média Építészeti Díjjal elsőként a magyar sajtó képviselői ismerték el a szent-györgy telepi lakóházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik