Üzleti tippek

Jövőre 250 millió forint támogatás jár a roma vállalkozóknak

Az idén 220 millió forinttal összesen 79 roma mikro- és kisvállalkozást támogatott a Széchenyi vállalkozói program-roma pályázat. 2006-ban 200-250 milliót osztanak szét a programon belül, emellett újabb pályázati lehetőségek is várhatóak -írja a NAPI Gazdaság.

A cél az, hogy a szociálisan eltartott segélyezettből adófizetővé váljanak a romák; ennek érdekében az idén 220 millió forinttal összesen 79 roma mikro- és kisvállalkozást támogatott a Széchenyi vállalkozói program-roma pályázat (SZVP-R), az így megvalósult beruházások összege eléri a 800 millió forintot és 145 új munkahelyet jelent – jelentette be Kóka János gazdasági miniszter.


A pályázók fele építőipari, 30 százalékuk kereskedelmi vagy egyéb szolgáltató tevékenységet folytató vállalkozó. Nagyjából ez az arány jellemző valamennyi roma vállalkozásra is – mondta a NAPI Gazdaságnak Lakatos Sándor, a GKM romaügyekben illetékes miniszteri biztosa. Lakatos szerint a program az első lépés lehet a romáknak ahhoz, hogy vállalkozásaikat fejlesszék, majd később nagyobb összegekért is indulhatnak, akár uniós pályázatokon is. Idén a kiírás több területen is változott, a támogatási intenzitás ötvenről 65 százalékra növekedett, és a beruházások köre az informatikai és az irodai berendezésekkel bővült.


Az SZVP-R keretében az elmúlt három évben összesen 700 millió forinttal támogatták a roma kisvállalkozásokat, amelynek eredményeként 2 milliárd forint értékű beruházás valósult meg és 400 új munkahely jött létre. Lakatos szerint várhatóan 2006-ban is 200-250 milliót osztanak szét a programon belül, emellett újabb pályázati lehetőségek is várhatóak.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda szerint (NEKI) a munkaügyi diszkriminációs peres ügyek mintegy 60 százalékában dönt a bíróság a károsult javára. Iványi Klára az iroda munkatársa szerint ez az év áttörést jelenthet, hiszen egy ügyben – biztonsági cég nem alkalmazott származása miatt egy roma férfit – első és másodfokon is azt az ítéletet hozta a bíróság, hogy nem vagyoni kártérítést indokol önmagában az a tény, hogy származása miatt esélyt sem adtak a férfinak alkalmassága bizonyítására. A cégnek félmillió forintot kellett fizetnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik