Üzleti tippek

Internetes tévét indít a T-Online

Megkezdi 2006 első negyedévében az ADSL alapú interaktív digitális televíziós szolgáltatás tesztelését a T-Online – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Tüdős András, a társaság informatikai igazgatója.

A tervek szerint két részre bontják a folyamatot, a belső teszteket követően kerül sor az előfizetők körében végzett vizsgálatokra. Ezt azonban csak adott tesztterületeken végzik majd, mivel a szolgáltatáshoz új hálózati megoldásokra és további sávszélesség-növelésre van szükség – mondta Tüdős. A legnagyobb hazai internetszolgáltató még a jövő év első negyedében szeretné lezárni a tesztelést, a szolgáltatás kereskedelmi elindításáról egyelőre nem közöltek információt.

Világszerte robbanásszerű fejlődés várható az interneten keresztüli televíziózásban (IPTv). Az előfizetők száma 2005 végére 3,7 millió lesz, 2009-re pedig elérheti a 36,9 milliót a Multimedia Research Group piackutató cég tanulmánya szerint. Az új technológia bevezetésében Ázsia és Európa jár elöl, a Japánban, Kínában és Indiában folyó tesztek sikere komoly lendületet adhat az egész piacnak. Ugyanakkor az Egyesült Államokban még viszonylag lassan halad az internetes televíziózás terjedése, mivel a helyi vezetékes telefonszolgáltatók az olcsó, MPEG-4 videoszabványt használó set-top-boxok (a digitális jeleket az analóg készülékek számára értelmezhetővé tevő eszközök) megjelenésére várnak – állítják a Multimedia Research Group kutatói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik