Üzleti tippek

Kunsági gazdák vennék meg az izsáki pezsgőgyárat

Kedvezményes MFB-hitelből vásárolnák meg a kunsági szőlősgazdák a Közép-Európa egyik legnagyobb borászati kapacitásának tartott izsáki pezsgőgyárat a német Ecker likőrgyártól.

A hétfői Világgazdaság szerint mintegy egymilliárd forintnyi, államilag támogatott hitelre tartanának igényt a kunsági borvidék termelői ahhoz, hogy megvásárolhassák a Közép-Európa legnagyobb, „egy fedél alatt elhelyezkedő” borászati feldolgozó- és tárolókapacitású üzemének tartott izsáki pezsgőgyárat.

A Bács-Kiskun megyei vállalatot az izsáki, az orgoványi és a helvéciai gazdák által létrehozott társulás működtetné szövetkezeti pincészetként, amely végső soron 800 bortermelőt és 2,5 ezer hektár szőlőterületet tömörítene – közölte Oreskó Imre, az izsáki Arany Sárfehér Szőlő- és Bortermelők Szövetkezetének elnöke.

A tranzakció révén – a tejfeldolgozással foglalkozó székesfehérvári Parmalat után – újabb jelentősnek tartott élelmiszer-ipari cégben szereznének tulajdont mezőgazdasági termelők. A kunsági gazdálkodók a vásárlás érdekében levelet írtak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Gráf József agrármiminiszternek is. A Világgazdaság értesülései szerint az FVM támogatja a kezdeményezést, de a konstrukció részleteit még nem dolgozta ki. Mindenesetre úgy tudjuk, hogy – hasonlóan a Parmalat-ügyhöz – a vételhez az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyújthatna hiteleket a piacinál valamivel jobb kondíciókkal és esetleg költségvetési garanciavállalással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik