Üzleti tippek

Az MKIK pontokba szedte elvárásait

admin
admin

2005. 11. 11. 07:00

Világos és reális gazdaságpolitikát vár a kormánytól a kamara. Ennek egyik feltétele, hogy az ne legyen kiszolgáltatva az aktuálpolitikának.

A gazdaság szereplői világos és megvalósítható gazdaságpolitikát várnak a döntéshozóktól. Ezért a vállalkozói szféra nevében az MKIK a kormány és minden, a gazdasági környezetet meghatározó szereplőnek egy pontokba szedett javaslatot juttat el a közeljövőben. Ezen pontok figyelembevételével kialakítható lenne egy versenyképes, stabil gazdaságpolitika – mondta Parragh László, az MKIK elnöke.


Parragh a vállalkozók által támogatható gazdaságpolitika fő jellemzőjének nevezte a nem aktuálpolitikai érdekek alapján hozott, elsősorban hosszú távra szóló, kiszámítható döntéseket, valamint a gazdasági realitásokat illetve a közgazdasági törvényszerűségeket figyelembe vevő szabályozást.

Az MKIK a gazdaságpolitika szereplőitől többek között elvárná, hogy 2006-ban következetesen hajtsák végre az államháztartás reformját, az élőmunka terheit érezhetően mérsékeljék, szüntessék meg az iparűzési adót és a jövedéki adó szabályozásánál vegyék figyelembe a gazdaság érdekeit.

A MKIK továbbá javaslatot tesz arra is, hogy a kkv-k helyzetéhez és igényeihez igazodva fejlessze és bővítse a támogatási és intézményrendszert: bővítse a jelenleg futó sikeres programokat (Széchenyi-kártya), és indítson új beruházási hitelkonstrukciókat, vagy segítse elő a jó növekedési képességűnek ígérkező kkv-k számára a legfontosabb külső finanszírozás forrását jelentő befektetők, az úgynevezett üzleti angyalok hálózatának kiépülését.

A kormányzati stabilitás alapvető feltétel


Az MKIK állásfoglalását a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) által készített,  közel 1300 cég válaszaiból összeállított felmérés alapján fogalmazta meg.

A GVI által készített tanulmány válaszadóinak többsége úgy véli, hogy a vállalkozásokat érintő jogszabályok nem egyértelműek, nem kiszámíthatóak és nem segítik fejlődésüket.

A válaszokból kiderül, hogy a vállalkozók szerint a képzések nem felelnek meg a munkaerőpiaci elvárásoknak, ezért a legsürgetőbb változásokat ezen a területen várják.

A többi vállalkozói érdekképviselet véleményével is egybecseng az a megállapítás, mely szerint az adórendszer változtatásai veszélyeztetik az üzleti kalkulációk biztonságát.

A legtöbb válaszadó egyetért azzal, hogy a kormányzati stabilitás alapvető feltétele a vállalkozások fejlődésének.

A kamara elnökének ismertetése szerint az MKIK eljuttatja állásfoglalását a parlamenti képviselőknek, a pártoknak, a miniszterelnöknek és az államfőnek is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.