Üzleti tippek

Az MKIK pontokba szedte elvárásait

Világos és reális gazdaságpolitikát vár a kormánytól a kamara. Ennek egyik feltétele, hogy az ne legyen kiszolgáltatva az aktuálpolitikának.

A gazdaság szereplői világos és megvalósítható gazdaságpolitikát várnak a döntéshozóktól. Ezért a vállalkozói szféra nevében az MKIK a kormány és minden, a gazdasági környezetet meghatározó szereplőnek egy pontokba szedett javaslatot juttat el a közeljövőben. Ezen pontok figyelembevételével kialakítható lenne egy versenyképes, stabil gazdaságpolitika – mondta Parragh László, az MKIK elnöke.


Parragh a vállalkozók által támogatható gazdaságpolitika fő jellemzőjének nevezte a nem aktuálpolitikai érdekek alapján hozott, elsősorban hosszú távra szóló, kiszámítható döntéseket, valamint a gazdasági realitásokat illetve a közgazdasági törvényszerűségeket figyelembe vevő szabályozást.

Az MKIK a gazdaságpolitika szereplőitől többek között elvárná, hogy 2006-ban következetesen hajtsák végre az államháztartás reformját, az élőmunka terheit érezhetően mérsékeljék, szüntessék meg az iparűzési adót és a jövedéki adó szabályozásánál vegyék figyelembe a gazdaság érdekeit.

A MKIK továbbá javaslatot tesz arra is, hogy a kkv-k helyzetéhez és igényeihez igazodva fejlessze és bővítse a támogatási és intézményrendszert: bővítse a jelenleg futó sikeres programokat (Széchenyi-kártya), és indítson új beruházási hitelkonstrukciókat, vagy segítse elő a jó növekedési képességűnek ígérkező kkv-k számára a legfontosabb külső finanszírozás forrását jelentő befektetők, az úgynevezett üzleti angyalok hálózatának kiépülését.

A kormányzati stabilitás alapvető feltétel


Az MKIK állásfoglalását a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) által készített,  közel 1300 cég válaszaiból összeállított felmérés alapján fogalmazta meg.

A GVI által készített tanulmány válaszadóinak többsége úgy véli, hogy a vállalkozásokat érintő jogszabályok nem egyértelműek, nem kiszámíthatóak és nem segítik fejlődésüket.

A válaszokból kiderül, hogy a vállalkozók szerint a képzések nem felelnek meg a munkaerőpiaci elvárásoknak, ezért a legsürgetőbb változásokat ezen a területen várják.

A többi vállalkozói érdekképviselet véleményével is egybecseng az a megállapítás, mely szerint az adórendszer változtatásai veszélyeztetik az üzleti kalkulációk biztonságát.

A legtöbb válaszadó egyetért azzal, hogy a kormányzati stabilitás alapvető feltétele a vállalkozások fejlődésének.

A kamara elnökének ismertetése szerint az MKIK eljuttatja állásfoglalását a parlamenti képviselőknek, a pártoknak, a miniszterelnöknek és az államfőnek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik