Üzleti tippek

Hódít a VoIP-telefónia a régióban

Térségünkben idén több mint ötszörösére nőtt a VoIP forgalmi percek száma a 2004. évihez képest, és 2006-ban várhatóan meg fog háromszorozódni. A régió VoIP-piacának 47 százalékát Lengyelország, Magyarország és Csehország foglalja el – áll az IDC közleményében.

A globális IT és távközlési piacvezető információszolgáltató IDC 11 kelet-közép-európai országra kiterjedő tanulmánya szerint a VoIP forgalmi percek száma 2004-hez képest az idén több mint ötszörösére nő, 2006-ban pedig meg fog háromszorozódni a térségben. A kiadások idén kétszeresére duzzadnak, jövőre pedig 80 százalékkal nőnek.

Bár a VoIP a telefónia piacának még mindig viszonylag kis részét teszi ki, hosszabb távon a havi telefonszámlájuk mérséklésére törekvő üzleti és lakossági ügyfelek preferált technológiájává fejlődik. A kiadások növekedése ugyanakkor néhány sikeres év után lassulni fog, mivel a piac szereplői egyre inkább a szélessávú szolgáltatási csomagok részeként fogják kínálni a VoIP-ot.

A potenciális költségmegtakarítási lehetőségnek köszönhetően a VoIP a belátható jövőben a kis- és középvállalatok szegmensében gyorsabb ütemben fog terjedni, mint a magánfelhasználók körében. A kkv-szektor a nagyvállalati szereplőknél is nyitottabb a VoIP-megoldások bevezetésére, hiszen a kisebb szervezetek egyszerűbb telefonálási igényei könnyebben kielégíthetők standard csomagokkal.

A régió nemzeti piacai közül tavaly Lengyelországban regisztrálták a legnagyobb VoIP-beszédforgalmat, és idén is ugyanez várható. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát Magyarország és Csehország foglalja el, a három ország együttesen a regionális VoIP-piac mintegy 47 százalékát adja. 2005-ben e három ország VoIP forgalmi perceinek száma több mint ötszörösére fog nőni 2004-hez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik