Üzleti tippek

Informatikai fejlesztésre kapnak hitelt az önkormányzatok

admin
admin

2005. 11. 10. 13:50

Új hitellehetőséget nyit meg a kormányzat az önkormányzatok számára informatikai közműfejlesztésre – jelentette be Kóka János csütörtökön Siófokon.

“Az önkormányzatoknak mostantól megnyitunk egy új hitellehetőséget 20 éves időszakra, hároméves türelmi idővel, évi 4,5 százalékos, tehát meglehetősen kedvezményes kamatozással informatikai közmű kiépítésére” – mondta a miniszter az “E-Magyarország, E-kormányzat 2005 – a kis- és középvállalkozások és az önkormányzatok versenyképességéért című kétnapos konferencia nyitó előadójaként.

A gazdasági miniszter szerint erre azért van szükség, mert a kormány lemaradásban van ezen a téren, az elmúlt években a kelleténél kisebb figyelmet fordított az elektronikus gazdaságra, illetve kormányzatra, ami azzal magyarázható, hogy elsősorban a szociális problémák megoldását tartotta fontosnak.

A november elején életbe lépett új közigazgatási törvény kikényszeríti az informatikai fejlesztéseket – vetítette előre Kóka János. Hozzátette: ugyanakkor azt is látni kell, hogy az önkormányzatok tőkehiányosak, nincsen pénzük arra, hogy ezeket a beruházásokat végigcsinálják.

Kóka János szavai szerint egy másik “örömteli hír”, hogy jelentősen megemelték – tízmilliárd forintra – a szélessávú kapcsolattal nem ellátott települések informatikai fejlesztésére felhasználható forrást. “A 90-es évek vége óta ez lesz az egyik legnagyobb ugrás, amit informatikai infrastruktúrában kormányzati segítséggel meg tudunk csinálni” – mondta a gazdasági miniszter.

A konferencián Baja Ferenc átadta az eKormányzat Díjat a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalának, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak, és az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.-nak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.