Üzleti tippek

APEH: még egy évig nem kell havonta jelenteni

A korábbi híresztelésekkel ellentétben minden vállalkozásnak – így az egy- vagy néhány személyes cégeknek is – kötelező lesz a havi munkáltatói adatszolgáltatás. A hosszadalmas regisztrációs folyamat miatt azonban ennek bevezetése várhatóan csak 2007 januárjában történik meg.

Jövőre még biztos nem lesz kötelező a havi munkáltatói jelentés, hiszen sem idő, sem lehetőség nincs arra, hogy az összes cég fel tudjon készülni a rendszeres adatszolgáltatásra – mondta el a FigyelőNetnek az APEH informatikai elnökhelyettese. Futó Iván hozzátette: a kötelezettség várhatóan 2007 január végétől lesz általános érvényű – addig az adóhivatal sorban értesíti a vállalkozásokat arról, hogy miként és mikor regisztráljanak az úgynevezett Ügyfélkapu elektronikus rendszerbe, melyen keresztül intézhető lesz a bevallás.

A havi és negyedéves bevalló csoportnak ugyanakkor már jövő májusban esedékes az első munkáltatói bevallás. Az APEH informatikai rendszerét addigra felkészítik arra, hogy elbírja a havi adatáradatot, ami a rendszeres munkáltatói jelentésből fakad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik