Üzleti tippek

Olaszországban nem jelentek meg a napilapok

Kedden reggeltől csütörtök reggelig sztrájkol az olasz újságírók jó része. A nyomtatott médiában és a hírügynökségeknél dolgozó újságírók azért tiltakoznak, mert holtpontra jutottak a tárgyalások a kiadókkal a jövő évi szerződésekről.

Csalódniuk kellett kedd reggel a legnagyobb olasz napilap, a La Repubblica előfizetőinek: az újságírók sztrájkja miatt ugyanis sem nyolcadikán, sem kilencedikén nem jelentetik meg az újságot. „A La Repubblica szerkesztősége teljesen üres, egyedül a szervezetileg máshova tartozó internetes kiadásnál dolgoznak ma újságírók” – tájékoztatták a római lapnál a FigyelőNetet. Ugyanez a helyzet a milánói Corriere della seránál is. November nyolcadika hét órától tizedike hét óráig a Corriere della sera szerkesztősége zárva lesz. Az újságírók nemzeti sztrájkja miatt az online kiadás sem lesz naprakész” – adta hírül a napilap. A nápolyi Il Mattino honlapján egyetlen hír vagy cikk sincs fent, a középső hasáb teljesen üres.

A tiltakozó akció miatt leállt a munka hírügynökségeknél is. A legnagyobb olasz távirati iroda, az ANSA honlapján csupán hétfői híreket lehet találni, a frissítés elmaradását a munkatársak szintén a sztrájkkal indokolják. A csütörtök reggelig tartó akcióhoz szerdán csatlakoznak a helyi és nemzeti, magán- és állami rádiók és televíziók újságírói, akik szintén kétnapos sztrájkot tartanak.

Az újságírók szakszervezeti szövetsége, az FNSI alacsonynak találja a munkaadók által kínált béremelést, s egyszersmind a szabadúszó újságírók munkafeltételeinek a javítását szorgalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik