Üzleti tippek

A bankoknak kedvez a csődtörvény változása

A csődtörvényt módosító javaslatok szerint a záloggal védett követelések során az eddigi 50 százalék helyett a teljes követelésüket megkaphatnák soron kívül a hitelintézetek – írja a Napi Gazdaság.

Eddig a cégek felszámolása során a zálogjogosultak a záloggal terhelt vagyontárgy értékesítéséből származó bevétel 50 százalékát kaphatták meg soron kívül, míg a bevétel többi részét a rendes kielégítési sorrend alapján kaphatták meg a hitelezők, illetve a zálogjogosultak is. A jövőben pedig várhatóan a zálogjogosultak a zálogtárgy eladásából származó bevétel egészét követeléseik kielégítésére használhatják. Ez a bankoknak kedvez, ugyanis a zálogfedezettel a gyakorlatban szinte kizárólag csak a hitelintézetek élnek. A jogszabály módosítását megalkotók szerint ez a hiteleket majd olcsóbbá teszi.

Molnár György a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének (FOE) elnöke szerint az új szabállyal a felszámolásoknál a bank mindent visz. A többi hitelező követelésének teljesítése ennek megfelelően bizonytalanná válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik