Üzleti tippek

Környezetvédelmi cégeknek

Januárban indul az az ingyenes képzés, amely felkészíti a kelet-közép-európai térség környezetvédelmi és energetikai piacon működő cégeit az EU6 Kutatás-fejlesztési Keretprogramjára.

Célként tűzte ki az Európai Unió, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Japán után jelenleg csupán a világ harmadik legnagyobb K+F térségének számító Európa 2010-re vegye át a vezető szerepet a kutatás-fejlesztés területén.

Webajánló:



A projekt hivatalos honlapja:
www.sme-environment.org



Ennek érdekében az EU6 K+F Keretprogram 2002–2006 közötti, közel ötéves időszakában összességében mintegy 17,5 milliárd euró (4500 milliárd forint) áll rendelkezésre.

A május 1-jén csatlakozott országok kis- és középvállalkozásai azonban eltérő és gyakran hiányos felkészültséggel indulnak neki a közösségi programok által nyújtott társfinanszírozási lehetőségek kihasználásának.

A 2005 áprilisában elindult, magyar koordinációval megvalósuló SME-Environment projekt célja, hogy az újonnan csatlakozott országok környezetvédelmi kis- és középvállalkozásainak képzéssorozat keretén belül nyújtson hathatós segítséget az uniós felkészülésben.

A 300 ezer eurós költségvetésű projekt célkitűzései között szerepel, hogy kétezer kis- és középvállalkozás részesüljön a pályázatokon való részvételt elősegítő internetes oktatásban. Lényeges eleme a projektnek, hogy a szolgáltatás az EU6 Kutatás-fejlesztési Keretprogramjának időtartama alatt (2006 végéig) ingyenes.

A projekt résztvevői:


Koordinátor: Geonardo Kft. (Magyarország)

Partnerek:
• Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ (Magyarország),
• Lifelong Learning Institute Dipoli (Finnország),
• Vienna University of Economics and Business Administration ( Ausztria),
• Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (Magyarország)



A projekt a kkv-k valós igényeinek a felmérésével kezdődött, a képzés pedig 2006 januárjától a projekt honlapján lesz elérhető.

A portál tartalmaz továbbá számos olyan emelt színtű, komplex szolgáltatást, mint: az EU6 K+F programmal kapcsolatos adatbázisok, hasznos linkek, help desk, aktuális pályázati felhívások és határidők, jogi és menedzsment tanácsadó szolgáltatás az EU6 környezetvédelmi projektjeiben részt venni kívánó kkv-k számára, e-learning kurzus a pályázatírásról, nyertes projektek menedzselésével kapcsolatos tudnivalók – sikeresen szerepelt pályázatok alapján.

Az SME-Environment projekt segítséget nyújt a koordinátorok és a potenciális partnerek közötti szakadékok áthidalásához, és közreműködik a konzorciumok építésében. A projekt tagjai eddigi tapasztalataik alapján kidolgoztak több olyan, gyakorlatorientált útmutatót, amely a pályázók segítségére lehet.

Ezen túlmenően elérhető az az online tanácsadási felület is, amelyen a pályázók segítséget kérhetnek a szakemberektől a projektjavaslatok összeállítása során. A felsorolt szolgáltatások – a januárban induló képzést is beleértve – ingyenesen vehetők igénybe a projekt honlapján történő regisztráció után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik