Üzleti tippek

Hiteltipp: Ötvenmillió beruházásra

Várhatóan november közepétől a Széchenyi Kártya legföljebb 10 millió forintos forgóeszköz-hitele mellé beruházási célú kölcsönprogram indul a kis- és középvállalkozói szféra részére, állami szerepvállalással – jelentette be Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese.

A tervek szerint 3–7 éves futamidejű konstrukcióban egy ügyfél 5–50 millió forint közötti összeget kaphatna.

A kölcsönt a Széchenyi Kártyával megegyező módon az MFB refinanszírozásával kereskedelmi bankok nyújtanák, maximum 6 százalékos kamattal.

A kamatot – a fejlesztési bank korábbi konstrukcióihoz hasonló módon – az európai uniós bankközi kamatláb, a jelenleg 3 hónapos futamidőre 2 százalék körüli frankfurti Euribor alapján számítanák, amelyre maximum 4 százalékos banki kockázati felárat lehet rátenni.

A hitelfelvevőtől saját erőt is megkívánó kölcsön révén a vállalkozók már megkezdett beruházást finanszírozhatnak, az összeg 6 hónapnál nem régebbi számlák kifizetésére szolgálhat. A fejlesztési bank reményei szerint minden hitelintézet bekapcsolódik a termék forgalmazásába (emlékezetes: a Széchenyi Kártya ma „csak” négy banknál és számos takarékszövetkezeteknél igényelhető).


Hiteltipp: Ötvenmillió beruházásra 1

A beruházási hitelre vonatkozó kérelmeket ebben az esetben is az országban mindenütt megtalálható iparkamarák, vállalkozói szövetségi irodák segítségével lehetne leadni, ez könnyebbséget jelenthet a banki ügyintézéstől idegenkedő kkv-k számára.

A kölcsönszerződések aláírására ugyanakkor nyilvánvalóan csak az adott bankfiókban kerülhet sor. Az MFB várakozása szerint a beruházási hitel forgalmazásának megkezdését követő fél évben mintegy 20 milliárd forintnyi hitelösszeget helyezhetnek ki szóba jöhető 20–30 ezer hazai kis- és középvállalathoz.

A fejlesztési kölcsönprogram tervét a gazdasági miniszter még júniusban jelentette be, elindítása azért csúszik, mert az előkészítésben részt vevő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) állami kamattámogatást szeretne, a gazdasági tárca viszont inkább árfolyam-garanciát nyújtana a konstrukció mellé.

Ez utóbbi nyilvánvalóan a hitelezéshez külföldi forrást szerző, de forintkölcsönt nyújtó MFB kockázatát csökkenti, ami végső soron olcsóbbá tenné a hiteldíjat a kisvállalati ügyfelek számára is. A kamara minden megoldást elfogad, ami csökkenti a vállalkozók hitelterhét – mondta erre Parragh László, az MKIK elnöke.

Az új programmal párhuzamosan az MFB szeptember elejétől nem kínálja korábbi Európa-hitelét az addig megszokott formában, hanem a Sikeres Magyarországért vállalkozásfejlesztési hitelprogramba tagolta azt be. Az új kölcsönfajtát is ennek keretében ajánlják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik