Üzleti tippek

Informatikai versenyképesség növelése EU forrásból

A hazai vállalatok pénzügyi kockázat nélkül pályázhatnak informatikai képzésük finanszírozására. A NetAcademia Oktatóközpont és az EU Pályázati Központ stratégiai együttműködésének köszönhetően jelentős EU források váltak jobban k

Magyarország az Európai Unió Strukturális és Kohéziós Alapjából jelentős támogatásban részesül. A vállalkozások számára 2005. végéig elérhető forrás stratégiai célja a stabilitás elősegítése, a technológiai modernizáció, és az esélyegyenlőség biztosítása mind az európai uniós, mind a hazai piacokon. Ennek keretében – „A vállalkozói készségek és a munkavállalók alkalmazkodóképességének fejlesztését célzó képzések támogatása” cím alatt – a hazai vállalkozások számára informatikai oktatási projektek megvalósítására is lehetőség nyílik. A vissza nem térítendő támogatás lehívásához a NetAcademia Oktatóközpont biztosít teljes körű, ugyanakkor kockázatmentes támogatást. A Magyarországon egyedülálló konstrukcióban mind a vállalatok informatikusainak, mind a számítógépes munkát végző alkalmazottainak testre szabott tematika alapján történő oktatása, s így a vállalkozás versenyképességének fokozása megvalósítható.
„Informatikai tanfolyamainkat és vizsgáinkat szerettük volna még szélesebb rétegek számára elérhetővé tenni, ezért döntöttünk úgy, hogy az EU Pályázati Központtal együttműködve minden részletre kiterjedően támogatni fogjuk ezt a finanszírozási formát.” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója.

A NetAcademia által kínált megoldásban a képzési projektek költségeit 80%-ban európai uniós, illetve hazai forrásból lehet finanszírozni, és mindössze 20% önerőre van szükség, ami lehet akár a szakképzési hozzájárulás be nem fizetett hányada is. A NetAcademia első lépcsőben a forrást lehívni szándékozó vállalat képviselőjével együttműködve összeállítja a vállalat igényeinek és elvárásainak megfelelő egyedi informatikai képzési projekttervet és a pályázatképes árajánlatot. Ezt követően az EU Pályázati Központ (EUPK) a NetAcademia Oktatóközponttal konzultálva elkészíti a pályázatot. Mivel minden vállalkozás egyedi, testre szabott projekttel pályázik, minden vállalat saját nevében nyújtja be a pályázatot.

Kockázatok nélkül

„Az új konstrukcióban, a képzésekhez szükséges pénzügyi forrást házhoz visszük, hiszen a pályázatírás megbízási díját a NetAcademia finanszírozza, így a hazai vállalatok gyakorlatilag kockázat nélkül vehetik igénybe ezt az egyedülálló szolgáltatást.” – emeli ki Szántó Zoltán, a NetAcademia Oktatóközpont kereskedelmi igazgatója, aki elmondta, összesen mintegy 7 milliárd forintnyi keret hívható még le a 2005-2006-os évben. A pályázatok elbírálása hozzávetőlegesen 4 hónapot vesz igénybe, ezt követi a Támogatási Szerződés megkötése, melyet a pénzügyi elszámolás zár le. A nyertes pályázóknak kizárólag sikerdíjat kell fizetniük, ami a képzési projekt és a pályázat teljes utógondozást is fedezi. Mivel a hétmilliárdos keret kimerülését megelőzően a pályázat felfüggesztésre kerül, nem kell attól tartani, hogy valaki forráshiány miatt kap elutasítást.
A pályázatok eredményessége elsősorban az oktatási projekt ősszállításától, illetve a pályázatíró képességeitől függ. „Formai és tartalmi megfelelősség esetén a pályázatok igen komoly nyerési eséllyel indulnak, ezt a szakértelmet és támogatást nyújtja a NetAcademia Oktatóközpont és cégünk.” – mondja Fejes Katalin, a 2004-ben benyújtott pályázatok kapcsán 98,7%-os sikermutatóval büszkélkedő, az előző évben 2,5 milliárd forint pályázati pénz elnyerésében közreműködő EU Pályázati Központ vezető tanácsadója.
A most kínált lehetőség alaposabb megismerése érdekében a pályázat elkészítésének pontos menetéről, illetve az egyéb, informatikai tanfolyamok kapcsán igénybe vehető támogatásokról a NetAcademia Oktatóközpont által szervezett, 2005. november 24-én megrendezésre kerülő konferencián első kézből értesülhetnek az érdeklődök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik