Üzleti tippek

Sikeres világítás-korszerűsítési program 100 nyíregyházi közintézményben

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala megbízásából 100 városi közintézményben került sor a világítási rendszerek korszerűsítésére. A Fény-Invest Rt. kivitelezésében és a Raiffeisen Bank Rt. pénzügyi hátterével megvalósítva.

Nyíregyháza, 2005. október 26.: A tegnapi napon került sor a 100 nyíregyházi közintézmény világítás-korszerűsítését magába foglaló beruházás hivatalos átadására. A kivitelezési munkákat 2004. júniusában kezdte meg a közbeszerzési eljáráson nyertes Fény-Invest Rt., a Lux-Terv Kft. bevonásával. A korszerűsítési munkák során 100, a nyíregyházi önkormányzat által fenntartott közintézményben került sor a világítási rendszerek korszerűsítésére. A 9 bölcsődét, 31 óvodát, 24 általános iskolát, 24 középiskolát és 12 egyéb közösségi feladatokat ellátó intézményt átfogó beruházás tervezési és kivitelezési munkálatait a nyíregyházi Városüzemeltetési Kht. felügyelte.

„Az európai uniós előírásokkal harmonikus magyar szabványok szerint valósítottuk meg a beruházást” – mondta Rakmányi Ernő, a Fény-Invest Rt. vezérigazgatója. „A beruházás finanszírozásának alapját az új világítási rendszerekkel elérhető megtakarítás jelenti, de az energiatakarékosság mellett igen nagy jelentősége van az egészségügyi szempontoknak is, hiszen a mostani programban döntő többséggel oktatási-nevelő intézmények vettek részt: a nyers, kemény fehér fényt adó lámpatestek helyett meleg fényű, vibrálás mentes fényforrásokat szereltünk fel, és már a tervezésnél figyelembe vettük minden helyszínen az egyes helységek besorolását, fényigényét. Mind az energetikai, mind az egészségügyi szempontokat figyelembe véve az európai élvonalat képviselik a most átadott világítási rendszerek.”

A teljes világosítás-korszerűsítési program bruttó beruházási összege 724 millió forint volt, amelyet a nyíregyházi önkormányzat a beruházás eredményeként elért energiaköltség-megtakarításból fizet amely az összes intézményre vetítve átlagosan 48%. Az olyan típusú finanszírozást, amelyben az energetikai szolgáltató vállalat számára fizetendő díj az elért energia-megtakarításhoz köthető, ESCO-finanszírozásnak nevezik (ESCO = Energy Service Company – energetikai szolgáltató vállalat).

A nyíregyházi projekt pénzügyi hátterét a Raiffeisen Bank Rt. biztosította. Kerekes Roland, a pénzintézet Önkormányzati Üzletágvezető-helyettese elmondta, hogy Magyarországon új formának számít az ESCO-finanszírozás, és ezért is nagy a nyíregyházi beruházás sikerének jelentősége. „Ez a finanszírozási forma különösen kedvez azoknak az önkormányzatoknak, amelyek intézményeiket hosszú távon kívánják működtetni, de a korszerűsítő beruházásokra nem tudnak újabb forrásokat bevonni” – mondta Kerekes. „Minden bizonnyal jelentősen fog nőni az ESCO-beruházások súlya, és ezt a folyamatot a Raiffeisen Bank Rt. a maga forrásteremtő képességeivel és innovativitásával támogatja. Továbbá meghatározó szereplő a konstrukcióban a kivitelező energetikai szolgáltató vállalat, amely szerződésekben garantálja a megvalósult beruházás hatékonyságát.”

A tervek szerint a most megvalósult világítás-korszerűsítési program beruházási ráfordításait 12 év alatt fizeti vissza a nyíregyházi önkormányzat. A 100 intézmény kiválasztásánál meghatározó szempont volt, hogy az önkormányzat ezeket hosszú távon kívánja működtetni, és a kivitelező valamennyi intézményre vonatkozóan szerződésben garantálja a beruházások hatékonyságát, a megtakarítások és a finanszírozás összhangját. Az ESCO-finanszírozással az önkormányzat így technológiai és pénzügyi kockázat nélkül, a költségvetését nem terhelve tudott egészségesebb és korszerűbb környezetet biztosítani 100 intézményében.





A Fény-Invest Rt.-ről

A „Fény-Invest” Energia Korszerűsítési és Szolgáltató Rt. 2000-ben alakult, fő tevékenysége az energiatakarékos villamos és hőenergetikai rendszerek, valamint környezetvédelmi beruházások tervezése, kivitelezése és működtetése. A társaság a technológiai garanciavállaló képességével és pénzintézeti partneri kapcsolataival valódi ESCO-ként, azaz olyan energetikai szolgáltató vállalatként működik (ESCO – Energy Sevice Company), amely mind a versenyszféra vállalatai, mind a költségvetési intézmények számára lehetővé teszi, hogy a beruházásokat a megtakarításokból finanszírozzák.


A Raiffeisen Bank Rt.-ről

A magyar Raiffeisen Bank egyidős a hazai kétszintű bankrendszerrel. A Bank a nemzetközi Raiffeisen csoport tagja, tulajdonosa 100%-ban a Raiffeisen RBHU Holding GmbH. A pénzintézet ma négy leányvállalattal és országos fiókhálózattal szolgálja ki ügyfeleit. A fennállása óta egyenletesen és meggyőző dinamikával növekedő Bank a magyar pénzügyi szféra jelentős, univerzális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szereplőjévé vált. A Bank jelenleg 88 fiókkal rendelkezik országszerte, a tervek szerint 2006 végére a fiókok száma eléri a 120-at.

A Raiffeisen Bank a teljes körű lakossági és vállalati pénzügyi szolgáltatásokon túl, leányvállalatain keresztül lízing-, tőkepiaci és befektetési szolgáltatásokat is kínál, folyamatosan bővíti kapcsolatát az önkormányzatokkal és private banking ügyfeleivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik