Üzleti tippek

Csúszik a havi adatszolgáltatás

A Napi Gazdaság információi szerint részlegesen visszavonná a kabinet a havi rendszerességű munkáltatói adatszolgáltatásra vonatkozó kötelezettséget.

Az első negyedévben egyáltalán nem lesz szó havi adatszolgáltatásról, és a későbbiekben is csak a nagyobb cégekre vonatkozna a havi rendszeresség a mostani, éves gyakoriságú információadás helyett.

Más forrásból ugyanakkor az derült ki, hogy a tervezettnek megfelelően indul 2006-ban a havi adatközlés, csupán a kis- és mikrovállalkozások körét vonná ki ez alól a kormány, mondván: felesleges lenne ilyen mértékű adminisztrációs kötelezettséggel terhelni az egy- vagy néhány személyes vállalkozásokat.

Több szakértő eközben arra figyelmeztet, hogy nagy eséllyel az APEH informatikai rendszere sem bírná ki, ha a magyarországi cégek teljes köre már januártól átállna a havi adatszolgáltatásra. Akad azonban ellenvélemény is, amely szerint az elmúlt évben olyan mértékű informatikai fejlesztést hajtottak végre a szervezetnél, hogy a rendszernek elvileg bírnia kellene a megközelítően 4,5 millió munkavállalóhoz tartozó információk fogadását és kezelését. Amennyiben tényleg negyedéves csúszással vezetik be az új szabályt, valószínűsíthető, hogy az adóhatóság informatikai rendszerének átállításához is szükség lehet a meghosszabbított felkészülési időre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik