Üzleti tippek

Jövőre 3,7 milliárd jut a kkv-k támogatására

A kis- és középvállalkozói célelőirányzatra (kkc) a jövő évi költségvetési törvénytervezet alapján az ideinél mintegy félmilliárddal többet, 3,731 milliárd forintot szánnak. Ezt a GM hat program megvalósítására kívánja felhasználni – tudta meg a Világgazdaság.

A legnagyobb tételt a kis- és középvállalkozások népszerű programja, a Széchenyi-kártya teszi ki. Az idei tapasztalatok figyelembevételével a 2006. évre várható keretlekötés 2,026 milliárd forint lesz. A 2002-ben indult programban a hatályos kormányhatározat alapján 2006 végéig valamennyi kártyához tartozó hitel kamattámogatása két százalékpont, azt követően pedig nincs kamat- és garanciadíj-támogatás.

Az e-kereskedelem mint a kkv-fejlesztés eszköze című PHARE-program eredményeként létrejött www.kkvportál.hu szolgáltatás jövőbeni hasznosítására és továbbfejlesztésére 2006-ban 110 millió forintot kívánnak fordítani. A romák által működtetett hazai mikro- és kisvállalkozások piaci esélyeinek és versenyképességének növelése, a roma közösségen belül a vállalkozóvá válás elősegítésének támogatására a szaktárca ismét ki szeretné írni a romapályázatot. A pályázat folytatásához jövőre 250 millió forintos keretet terveztek.

A Szülőföld program keretében a határon túli magyar vállalkozások versenyképességét növelő EU-tapasztalatátadás és -tudástranszfer keretében az általános és szakmaspecifikus oktatási-képzési programok, a „szakmai tudáslánc” megvalósítására a kkc-ből várhatóan 155 millió forintot használnak fel 2006-ban, az EU-megfelelési és tudásközpont-hálózatra pedig 120 millió forint jutna jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik