Üzleti tippek

Nem megy az e-cégeljárás

Szeptember elsejétől lehet elektronikus úton benyújtani a cégbíróságokhoz a részvénytársaságok cég- és változásbejegyzési, valamint a kft.-k bizonyos változásbejegyzési kérelmeit, az érdekeltek azonban nem élnek a lehetőséggel – írja a Világgazdaság.

Ilyen beadvány még nem érkezett a Fővárosi Cégbíróságra – közölte a lappal Vágó Imre, az igazságszolgáltató fórum elnöki bírája. Mint mondta, havonta nyolc-kilencezer bejegyzési, változásbejegyzési beadványt regisztrálnak, ennek a fele rt.-, illetve kft.-ügy, tehát elvileg már kaphattak volna elektronikus kérelmet.

Eddig viszont csak elektronikus úton történő illeték- és a közzétételi díjfizetéssel volt dolguk, mindössze tíz esetben. Ismeretes, ehhez nem kell e-cégeljárás, a hagyományos procedúrában is válaszható ez a fizetési mód. Vágó Imre szerint a néhány ügy arra volt jó, hogy úgymond tesztelje az e-cégeljárás informatikai rendszerét, amely megnyugtatóan vizsgázott.

Az ország második legnagyobb cégbíróságán, a Pest megyei fórumon még eddig sem jutottak. Szira Éva elnök úgy tájékoztatott, hogy semmiféle érdeklődést nem tapasztaltak. Igaz, bajban lennének, ha érkezne hozzájuk elektronikus irat, mert a programot nem ismerik, oktatásuk mindmáig nem történt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik