Üzleti tippek

Kirúgták Friderikuszt

A showman vagy nem mérte fel az erőviszonyokat és mozgásterét, vagy látványos módon kívánt szakítani a műsora nézettségét és működését egyre szigorúbban vizsgáló MTV-től.

A Magyar Televízió vezetése 2005. október 10-én arról tájékoztatta írásban Friderikusz Sándort, hogy a továbbiakban nem tart igényt munkájára sem műsorvezetőként, sem szerkesztőként a közszolgálati televízió műsoraiban. „A Magyar Televízió Rt. a szükséges jogi lépéseket megtette a Friderikusz Sándort képviselő vállalkozás felé, és annak felmondott” – közölte lapunkkal Holub Katalin, az MTV szóvivője. „A Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsora folytatódik, a műsorvezető személyéről később dönt a műsorokért felelős alelnök” – tette hozzá.

Friderikusz ugyanis szabadságra akart menni, de erről csak késve tájékoztatta a csatorna vezetőit. Rudi Zoltán szerint pedig helyettesítésére csak célzásokat tett, hogy jó lenne, ha esetleges szabadsága esetén Horvát János helyettesítené. Rudi szerint Friderikusz – akit mostanában csak „durcás showman” néven emleget a tévéelnök – nem említette, hogy mikor szerette volna ezt a helyettesítést. Rudi állítólag a felvetésre azt válaszolta, hogy Horvát remek szakember, de kereskedelmi tévésként nem vállalhat munkát a köztévénél. Később azonban kiderült: kereskedelmi tévés foglalkoztatását nem tiltja a köztévé Műsorszolgáltatási Szabályzata, csak azonos pozíciót nem tölthet be. Ez utóbbi Horvátnál nem áll fenn, mivel a szakember jelenleg a Sport1 csatorna vezérigazgatója.

Az eltávolítás kiváltó oka végül nem a helyettesítés körüli huzavona volt. A Népszabadságnak adott interjújában Friderikusz arra szólította fel a politikát, hogy mielőbb távolítsa el Rudi Zoltán tévéelnököt, mert alkalmatlan a posztra. A nyilatkozatot Friderikusz a saját helyettesítése kapcsán kitört botrány apropóján tette.

„Friderikusz Sándor egyik műsorunk kiemelkedően tehetséges műsorvezető-szerkesztője. Se több, se kevesebb” – mondta Rudi. „Becsületsértő vádaskodásai nem egyebek, mint egy több sikertelen elnöki pályázaton kudarcot vallott ember próbálkozásai, hogy lejárassa az MTV munkatársait, azt az intézményt, amely lehetőséget adott neki” – nyilatkozta a távirati irodának ezután Rudi Zoltán.

A műsorvezető a bejelentést követően közleményben reagált az MTV elnökének lépésére. Mint írta, nem ért egyet az általa sajnálatosnak nevezett döntéssel, hozzátéve, hogy az „nem rá nézve sajnálatos”. „Nincs olyan intézmény, amelynek tekintélyét kikezdheti a valóság kimondása. Az legföljebb azoknak árthat, akik nem a szakmai tudásukból, tehetségükből, hanem puszta hatalmi pozíciójukból merítik a tekintélyüket” – írta Friderikusz Sándor.

A nyúlás szabadsága

Eközben egy ismeretlen feladójú e-mail 39 pontba szedve közöl olyan állításokat, ami szerint Friderikusz törvénytelenül gazdagodott meg az MTV kárára. A levél – mely feltehetően MTV-s körökből került ki – részletesen taglalja a műsorvezető szerződéseit. Többek között kitér arra, hogy A szólás szabadsága 33-szor többe kerül, mint elődje, A hét, miközben alig haladta meg annak nézettségét. A levél szerint külső gyártásból ezért gyorsan belső produkcióvá változtatták a műsort. (Rudi Zoltán tévéelnök szerint külső gyártásban 13 millióba, belsőben 3,2 millióba került a műsor előállítása.) Az ismeretlen szerzőjű levél kitér arra is, hogy Friderikusz műsorai sokszor „hasonlítottak” más műsorokra. A szólás szabadsága eredeti díszletére az olasz televízió ismert rá, mivel az kísértetiesen hasonlított a Porta a Porta című produkció díszleteire. A műsor logója pedig a Fox News logójával mutat testvéri vonásokat. A jelenlegi díszletek pedig főleg a CNN-ről ismert Larry King talk-show-ját idézik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik