Üzleti tippek

GKM: 25 milliárdos hitelprogram indul

Várhatóan november 15-től új beszállítói hitelprogram indul, amelyben kiemelt terület lenne az elektronika és az autóipar – írja a Világgazdaság.

Célegyenesben van a beszállítói hitelprogram – tudta meg a lap Vápár Józseftől, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) főosztályvezetőjétől. A konstrukcióra a Sikeres Magyarországért csomag vállalkozásfejlesztési hitelprogramjának 310 milliárd forintos keretéből 25 milliárdot különítettek el. Az öt- és egymilliárd forint között nyújtható beszállítói hitel futamideje maximum 15 év, legfeljebb két év türelmi idővel. Ezalatt csak a kamatot kell fizetni, s ehhez a GKM 1,5 százalékos támogatást nyújt. Ez automatikusan jár mindazoknak, akik megkapják a kölcsönt, amelynek kamatszintje a Sikeres Magyarországért program árfolyam-garanciájának köszönhetően kedvező, jelenleg 6,1 százalék, s a támogatással 4,6-re csökken.

A hitelt a nagybefektetőknek, multiknak direkt (első körös), vagy integrátoron keresztül (második körös) beszállító kis- és középvállalkozások vehetik igénybe. Feltétel, hogy a hitelt kérő kkv-knak szándéknyilatkozatuk legyen arról, hogy beszállítóként kívánják bevonni őket.

A Suzukinál – amely jelezte, hogy évi 150 ezres magyarországi kocsigyártását két éven belül megkétszerezné – indul a pilot projekt. A társaság 18 beszállítót kiválasztott már. A gazdasági tárca tárgyal az Audival is. Ott is meghatároztak egy kört, amelynek tagjait be lehetne vonni beszállítóként, szándéknyilatkozat azonban még nincs. A program az autóipar mellett az elektronikait célozná meg.

A gazdasági tárca november 15-től szeretné indítani a programot. A terméket – az ügyfélbarát jelszó jegyében – kereskedelmi bankok forgalmazzák majd. A GKM mintegy tíz pénzintézettel tárgyal, a szerződések megkötése a finisben van, aláírásukat követően startol az új konstrukció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik