Üzleti tippek

Idén nem kér pluszpénzt az MTV

A Magyar Televízió (MTV) Rt. elnöke szerint az intézmény menedzsmentje egységesen mögötte áll, és biztosítani tudja a közszolgálati médium függetlenségét. Rudi Zoltán szerint az üzleti terv szerint zárhatja az MTV a 2005-ös évet.

“Az MTV függetlensége a menedzsment szakmai és morális állapotán múlik, az pedig megfelelő arra, hogy garantálja a közszolgálati televízió függetlenségét, másrészt, hogy a nézők igényeit kielégítse” – mondta Rudi Zoltán.

Az MTV-ből nemrégiben eltávolított Friderikusz Sándor azt megelőzően egy lapinterjúban úgy vélekedett, hogy a politikának mielőbb el kell távolítania a Magyar Televízió éléről Rudi Zoltán elnököt, ellenkező esetben az intézménybe a szakmaiság jó ideig nem költözik vissza.

A tévéelnöknek Friderikusz Sándor szerint csak az számított mindig, hogy aktuálisan ki mögött van politikai háttér. Rudi Zoltán az MTI-nek már aznap hangsúlyozta, hogy a Magyar Televízió független intézmény, választott elnöke és kinevezett vezetői önállóan döntenek. “Műsorainkkal hetente több mint 6 millió embert érünk el, és hír, valamint információs műsorainkból tájékozódik a 18 évesnél idősebbek döntő többsége” – tette hozzá.

A Magyar Televízió Rt. (MTV) elnöke úgy véli, az MTV heteken belül hozzájuthat a saját anyagainak a Nemzeti Audiovizuális Archívumba (NAVA) átadásáért járó összeghez, amely nélkül a korábbi hírek szerint pénzügyi nehézségekkel kellene szembenéznie.

Ha ez megtörténik, a társaság üzleti tervének megfelelően zárhatja a 2005-ös esztendőt, “amely az első év, amikor a Magyar Televízió nem kért pótlólagos forrást a költségvetéstől” – tette hozzá Rudi Zoltán. Az elnök, elmondása szerint abban reménykedik, hogy a büdzsé zárolásai és az áfafizetési kötelezettség ellenére az 5,3 milliárd forint egészét megkapja a közszolgálati médium.

Ha csak a zárolás után maradó összeget kapják meg, “ezt a húsz százalékot ki tudjuk gazdálkodni – mondta –, valahogy túléljük az évet”. Csak újabb megszorító intézkedésekre lesz szükség, idesorolva “néhány viszonylag magas költségvetésű műsor” megszüntetését, a további reorganizációs lépéseket, például újabb létszám-leépítéseket és költségcsökkentéseket – fejtette ki az MTV elnöke.

Alig egy hónapja Rudi Zoltán az MTI-nek arról beszélt, hogy az adásidő csökkentésére, egyes műsorok leállítására is sor kerülhet, ha az MTV nem kapja meg a költségvetésben szereplő állami juttatásokat. “Szóba kerülhet minden olyan költségcsökkentő lépés, ami ahhoz szükséges, hogy törvényesen tudjunk működni” – mondta akkor az elnök.

Heteken belül kiírja a közszolgálati médium új gyártóbázisának tenderét az erre hivatott cég. “Meggyőződésem, hogy ez a következő hetekben megtörténik, és akkor két év múlva egy új helyen dolgozik a Magyar Televízió” – mondta Rudi.
 
Rámutatott, ha ez nem történik meg, jövőre legalább 2-3 milliárd forintot kell elvonnia a műsorkészítéstől a közszolgálati médiumnak, hogy azt elhasználódott gépparkja felújítására fordítsa. Emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt, amikor az MTV eladta ingatlanait a privatizációs szervezetnek, a szerződésben kapott garanciát arra, hogy 2003 végéig felépül a közszolgálati médium számára egy új gyártóbázis.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik