Üzleti tippek

A kkv-k fele késve tud fizetni

A kis- és középvállalkozások körében romlik a fizetési fegyelem, többségük állítása szerint előfordult, hogy maga vagy szállítója késedelmesen fizetett az elmúlt egy évben - közölte a Magyarországi Volksbank Rt. közleményben.

A Magyarországi Volksbank Rt., az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI), valamint a Figyelő közös kutatási programjának harmadik, háromhavonta végzett felmérésében július folyamán a legalább 20, de 250 főnél kevesebbet foglalkozató cégek közül 312 társaságot választottak. A kiválasztás fő szempontja az volt, hogy reprezentálja a kkv-k gazdasági súlyát és a foglalkoztatásban játszott szerepét. Ennek alapján a vizsgálati eredmények általánosíthatók a kkv-kra, írta a közlemény.

A cégek fele egyre elterjedtebbnek ítéli a körbetartozásokat és csak kevesebb mint 10 százalékuk érzékeli úgy, hogy a folyamat fékeződik.

A vizsgálatban résztvevők 47,5 százaléka arról számolt be, hogy az adott időszakban késtek fizetési kötelezettségükkel. Az adókat 11 százalékuk időnként késve fizette be és 9,7 százalékuk a társadalombiztosítási járulékokkal csúszott.

A cégek 36,8 százalékánál a késedelmes fizetés miatt likviditási problémák mutatkoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik