Üzleti tippek

A változó versenytörvény több felelősséget ró a vállalkozásokra

Novembertől változik a versenytörvény több, a vállalkozásokat közvetlenül is érintő előírása.

A cégeknek novembertől például maguknak kell ügyelniük arra, hogy megállapodásaik ne sértsék a versenyjogi normákat. Ez nagyobb felelősséget ró ugyan a cégekre, ám lényeges előnyökkel is jár, hiszen az egyedi mentesítési kérelemért való folyamodás rendkívül időigényes és költséges volt. A korábbi rendszer legnagyobb hátránya ugyanis az volt, hogy a vállalkozások hosszú ideig bizonytalanságban érezhették magukat, hogy megkapják-e az igényelt egyedi mentesítést – írja a Napi Gazdaság.

A másik változás, hogy a korábbi rendszerben csak az tehetett bejelentést, akinek jogát vagy jogos érdekét az adott versenyjogsértő magatartás érintette, novembertől bárki, aki jogsértést észlel, bejelentést, illetve panaszt tehet a GVH-nál egy erre rendszeresített űrlapon.

Ami a magánjogi jogérvényesítést illeti, a versenyjogi szabályok betartatását Magyarországon – hasonlóan a többi uniós tagállamhoz – elsősorban a versenyhatóság végzi. Növekvő jelentőségük van azonban azoknak az eseteknek, amelyekben a versenyjogi jogsértéseket elkövető vállalkozások ellen magánjogi úton, közvetlenül bíróság előtt kívánnak keresettel élni. Polgári jogi keresettel például kártérítést követelhet egy olyan vállalat, amely gazdasági erőfölénnyel való visszaélés „áldozatává” vált, vagy amely más vállalkozások által kötött kartellmegállapodás miatt kárt szenvedett. Sőt – meghatározott esetben – akár a fogyasztók is érvényesíthetik erre vonatkozó igényüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik