Üzleti tippek

A fővárosi cégek többsége fizeti az iparűzési adót

Szeptember közepéig összesen 126 milliárd forint iparűzési adó folyt be Budapesten, ami megfelel az egész évre tervezett 149 milliárd időarányos részének – tudta meg a Világgazdaság a Főpolgármesteri Hivatal adóügyosztályának vezetőjétől.

Deli Lajos azt is elmondta, hogy abból a 212 fővárosi cégből, amelyek fellebbeztek az iparűzési adó fizetése ellen, 182-en eleget tettek előlegfizetési kötelezettségüknek. A fennmaradó 30 vállalkozás ellen megindult a végrehajtási eljárás. A cégek azért nyújtották be a fellebbezést, mert szerintük az iparűzési adó ellentétes az uniós irányelvvel. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal szerint azonban az iparűzésiadó-fizetési kötelezettség mindaddig fennáll, amíg a jogalkotó hatályon kívül nem helyezi a törvényt. Az elmúlt évek dinamikus növekedése után 2003-ban fordult elő először a fővárosban, hogy az iparűzésiadó-bevétel nem érte el a tervezett összeget. Az adatok azt mutatják, hogy a visszaesés után tavaly ismét élénkült a gazdaság a fővárosban.

A tavaly kiküldött 224 ezer iparűzésiadó-bevallási nyomtatványból az év végéig 213 ezer visszaérkezett, ez sokkal jobb arány a korábbiaknál. Folyamatosan nő az internetes bevallások aránya, az idén már meghaladta a 70 ezret. Az önkormányzat két éve fokozottan él azzal a lehetőséggel is, hogy jelzálogjogot jegyeztet be a jelentősebb adósságot felhalmozó, a tartozás rendezésére hajlandóságot nem mutató vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanokra. Tavaly mintegy száz ingatlanra került rá a főváros jelzálogjoga, s 140 esetben kezdeményezték a cégbíróságnál a vállalkozás megszüntetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik