Üzleti tippek

Menedzseljük magunkat

Szokatlan ajánlattal lepte meg a minap Deák Andrea, a Neumann International AG, a magyarországi piacvezető személyzeti tanácsadó cég igazgatója a közvéleményt. Ezek szerint aki igazán állást szeretne, az fordulhat a tanácsadókhoz,

Deák Andrea szerint legyen szó pályakezdőkről, a munkaadó vállalattól költségcsökkentési okokból hirtelen elbocsátott alkalmazottakról, “túlkorosokról”, mindenki arra kényszerül, hogy először is megismerje, majd tanulja is meg hatékonyan eladni saját szellemi és emberi értékeit.
Az álláskeresési folyamat valamennyi lépésének átgondoltnak kell lennie. Tudomásul kell venni, hogy ha ezen lépések közül bármelyiket is nem megfelelően kezeljük, kudarcra van ítélve tevékenységünk.

A legtöbb probléma ott kezdődik, hogy az emberek jelentős hányada nem rendelkezik reális önismerettel. Deák Andrea azt tanácsolja, hogy a jelölt vizsgálja meg, milyen feladatok elvégzésére alkalmas tudása és személyisége alapján, és mi az, amit ebből örömmel végezne. Természetesen a munkaadók ezt másként láthatják, ilyenkor határozott érvrendszer révén képesnek kell lennünk meggyőzni a másik felet a mi álláspontunkról.

Alapvetően sikeres pályázók is sok esetben tudnának áttekinthetőbb és lényegre törőbb önéletrajzot, figyelemfelkeltőbb motivációs levelet írni, ha alaposabban végiggondolnák: mit és hogyan emeljenek ki, és mit tegyenek hangsúlytalanabbá jelentkezéseikben. Az munkahelyen történő megjelenéskor, az interjúnál se hagyatkozzunk a szerencsénkre, ha pedig rutintalanok vagyunk e téren, végképp készüljünk tudatosan a beszélgetésre. Interneten tájékozódjunk a vállalatról, valamint alaposan gondoljuk végig a pozíció követelményeit, és húzzunk párhuzamot, mi miben felelnénk meg, s melyek hiányosságaink. Játsszuk le magunkban, mely kérdésekre számíthatunk, és készüljünk fel konkrét példákkal, amelyek alátámasztják szakmai és személyiségbéli alkalmasságunkat. Feltétlenül legyenek kérdéseink is, mert azok révén tudjuk kifejezésre juttatni, hogy érdeklődésünk komoly. Indulás előtt hangolódjunk rá a megmérettetésre, és hagyjunk az elegendőnél picivel több időt az odaérkezésre, így nem izzadtság szagú zaklatottság, hanem a pontos emberek nyugalma fog áradni belőlünk.

Ha beletörődünk a szokásos “másra esett a választás” indoklásba, saját fejlődésünknek szabunk gátat, hiszen hiányosságainkat, hibáinkat nem kellően ismerve újra és újra elkövethetjük ugyanazokat. Az udvariasan feltett, előre átgondolt konkrét kérdéseinkre kapott válaszok segíthetnek a cég döntésének (és önmagunk) jobb megértéséhez. Ez továbbépítkezésünket szolgálja.

Bár a munkavállaló általában joggal érezheti magát kiszolgáltatott helyzetben, mégis azt tanácsolja a Neumann International AG igazgatója, hogy a bérigény megfogalmazásánál lebegjen a szemünk előtt: munkánk ereje érték, tehát pénzre váltható. Hogy mennyi pénzt tudunk belőle “csinálni”, az a képességeinken és tapasztalatainkon kívül az önérdek-érvényesítési készségünkön is nagyban múlik. Tehát ne szégyenlősködjünk és ne jöjjünk zavarba, amikor a pénz szóba kerül. Először is tisztában kell lennünk értékünkkel a munkaerőpiacon, és azután tudnunk kell meggyőzni a másik felet arról, hogy ez valóban megfelel a valóságnak, és számára megéri megfizetni bennünket.

Manapság a biztos munkahely létbiztonságot jelent, ezért csínján bánjunk a felmondással. Bátran kérjünk előszerződést, vagy legalábbis írásos ajánlatot a leendő munkáltatónktól mielőtt főnökünket tájékoztatjuk a távozásunkról. A hiedelemmel ellentétben ez nem a céggel szembeni bizalmatlanságunkat jelzi, és a vállalatok is természetesnek veszik, hogy be akarjuk magunkat biztosítani. A szerződés pontjait alaposan olvassuk végig, esetleg nézessük meg munkajogásszal, megéri. A jó szerződés mindkét fél érdekeit szem előtt tartja, ne röstelljük megpróbálni, érvényre juttatni azokat.

Deák Andrea szerint hosszan sorolható még, milyen egyéb témákban kell felkészültnek lennünk. A javaslatokkal azonban csupán a figyelmet akarta felhívni arra, hogy saját érdekünkben alapvető fontosságú az álláskeresés minden egyes momentumának nyomon követése.

Mindannyian más személyiséggel és háttérrel rendelkezünk, ezért a munkakeresési “projektünk”-nek is meg vannak a sajátosságai, melyeket nem tudunk könyvekből kiolvasni. S ha úgy határozunk, hogy egyedül – személyzeti tanácsadó nélkül – vágunk neki az álláskeresésnek, azért egy konzultáció erejéig vegyük igénybe a szolgáltatásait – javasolja Deák Andrea.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik