Üzleti tippek

Keddig kell evaelőleget utalni

Október 12-ig kell átutalniuk az egyszerűsített vállalkozói adókörbe tartozóknak a harmadik negyedévi adóelőleget. Augusztus végéig a költségvetésbe a 75,3 milliárd forintnyi egyszerűsített vállalkozói adó (eva), az éves bevételi előirányzat 90 százalékának megfelelő összeg folyt be.

Ebben az évben októberben kell utoljára adóelőleget fizetniük az evás vállalkozásoknak, amelyek augusztus végéig 67,3 milliárd forint evaelőleget utaltak át az APEH-nek. A legutóbbi, júliusi határidőnél 21,6 milliárd evabevételt könyvelhetett el a költségvetés, s ha most októberben hasonló, 21-22 milliárdos összeg folyik be, akkor a tervezett 75,3 milliárddal szemben 89 milliárdra rúghat az evabefizetések idei összege. Ha ehhez hozzászámítjuk a nem evás hónapokban (szeptember, november, december) becsorgó 1-1 milliárdot, akkor 91-93 milliárd forint evabevétel érkezhet a büdzséhez.

A Pénzügyminisztérium legutóbbi 2005. évi prognózisában 92,8 milliárd forint evabevétellel számolt, s a jövő évi költségvetési előirányzatokban 107 milliárd forint evabevételt rögzített a kormány.

Tavaly 67 milliárd forint adót fizettek az evás vállalkozások, míg 2003-ban, az indulás évében 31 milliárd forint eva adóbevételhez jutott a költségvetés. Ebben az évben már mintegy 100 ezer egyéni és társas vállalkozóműködik az eva szabályai szerint, s a bruttó árbevétel 15 százalékát fizeti be az adóhivatalnak. A cégek és vállalkozók száma tavaly 82 000, 2003-ban pedig 59 000 volt.

A szabályok szerint azok az egyéni és társas vállalkozók léphetnek be az evakörbe akik, illetve amelyek éves bruttó árbevétele nem éri el a 25 millió forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik