Üzleti tippek

Friderikusz távozik, ha Rudi marad a tévéelnök

Nyíltan hadat üzent Rudi Zoltán tévéelnöknek Friderikusz Sándor, aki a politikusok kezébe tette a döntést: vagy ő, vagy az MTV irányítója távozik a Magyar Televízióból – derül ki a Népszabadság szombati számában közölt interjúból.

„Szégyellem magam azért, hogy idáig hallgattam, de a helyzet tovább nem tűrhető. Én független értelmiségi vagyok, akinek kötelessége kinyitni a száját, ha maga körül szakmai, erkölcsi és anyagi visszaéléseket tapasztal. Nekem nincs veszítenivalóm. De mert most már tényleg nagyon aggódom a televíziózás műfajáért és magáért az intézményért, ez nem halasztható tovább egyetlen percig sem. A Rudi Zoltán vezette Magyar Televízió minimálisan sem felel meg a harmadik évezred műsorszolgáltatási igényeinek, a máig ott lévő kitűnő szellemi muníció egy ember, a teljes joggal felruházott elnök és két társa vezetési és emberi alkalmatlanságán vérzik el.”- mondja többek között Friderikusz.

Egyfajta mozgalmat próbál indítani, hogy a politika észlelje, mi történik a tévében, és hogy visszaálljon a Magyar Televízió becsülete és megteremtődjenek a tisztességes működés feltételei. Mint a televíziós mondja, „annyi saját halottja van már ennek a tévévezetésnek, hogy becsületes ember nem asszisztálhat ehhez tovább, erre mozgalmat lehet és kell építeni.”

Az interjúból az derül ki, hogy A szólás szabadsága című műsor körüli vita volt az utolsó csepp a pohárban. Friderikusz már két-három hónapja elhatározta, hogy keres egy minden szempontból alkalmas műsorvezető-helyettest. A választása Horvát Jánosra esett, erről azonban nem egyeztetett a tévé hírigazgatójával. Rudi Zoltánnak viszont jelezte döntését, amire ő azt felelte: “Rendben van. De ha botrány lesz belőle, én erről nem tudok”.

A szólás szabadsága vasárnapi adásának vezetését végül Krizsó Szilvia kötelességévé tették.

A közeljövőről Friderikusz azt mondta: „Sok száz ember nevében teszem a dolgomat, és most aztán már tényleg vagy nagyon gyorsan elküldik-felfüggesztik a tévé első számú vezetőjét, vagy a szakmaiság ebbe az intézménybe jó ideig nem költözik vissza. Az lehetetlen, hogy a politika eltűrje az ilyenfajta “országlást” csak azért, mert – adott esetben – Rudi Zoltán a legkisebb közös többszörös. Így rohad szét ez az egész ország. Vagy Rudi, vagy a szakmaiság. Döntsenek erről a politika csinálói, ez az ő felelősségük. De ha minden marad a régiben, kénytelen leszek rövid időn belül megszervezni azt a civil demokratikus mozgalmat, amely figyelmezteti őket is a tűrhetetlen televíziós közállapotokra.”
Emlékezetes: Friderikusz már tavaly ősszel is felmondással fenyegette meg az MTV vezetőit, miután hiába kért az Este idősávjában saját műsort. Az akkori vita során végül a showman kényszerült visszavonulni, miután felmondását elfogadták és sok sikert kívántak további pályafutásához.

Szeretnénk segíteni Friderikusznak, de több sikertelen elnöki pályázat után nyilván nehéz elviselni, hogy az MTV műsorpolitikájával kapcsolatban nem az ő szava a döntő. És nem ő dönti el azt sem, ki legyen a műsorvezető a köztévé azon műsorában, amit úgy hívnak, hogy Friderikusz- A Szólás szabadsága – nyilatkozta az Indexnek Rudi Zoltán, az MTV elnöke.


Az MTV vezetése várhatóan hétfőn tárgyal arról, hogy a kialakult helyzetben milyen lépéseket tesznek. Rudi szombat délután az MTI-nek elmondta, hétfőn az etikai bizottsághoz fordul, foglaljanak állást a műsorvezető magatartásáról. Kilátásba helyezte, hogy vezető munkatársaival konzultálva dönt Friderikusz műsorának további sorsáról.






Ajánlott videó

Olvasói sztorik