Üzleti tippek

Pályázati tipp – Új pályázat: biztonságos internet

Az Európai Bizottság (EB) szeptember első felében hirdette meg a Safer Internet Plus nevű közösségi programjának követező pályázati felhívását a biztonságos internet területén.

A program négy célterületre koncentrál, és ezek szerint van strukturálva a felhívás is: az illegális tartalmak elleni küzdelem, a nemkívánatos és ártalmas tartalmak kiszűrése, a biztonságosabb környezet kialakítása, illetve a tudatosság növelése. Ha egy pályázó egynél több témakörben is indulni akar, külön-külön projektjavaslatot kell beküldenie.

Webajánló:

További információ elérhető a Safer Internet Plus hivatalos honlapján: www.europa.eu.int/saferinternet
Információk kérhető a saferinternet@cec.eu.int e-mail címen.

Magyar nyelvű információ található a Safer Internet Plus-ról, illetve további Közösségi Programokról a www.euoldal.hu címen.



Az illegális tartalmak elleni küzdelem terén Brüsszel két témakörbe sorolt projektjavaslatokat vár. Az első témakör projektjeinek célja olyan forródrótok létrehozása, amelyek alkalmasak az illegális tartalmak bejelentésére és továbbítására a megfelelő szervezeteknek (internetszolgáltatók, rendőrség vagy másik forródrót). A projekteknek kötelezően határon átnyúló jellegűnek kell lenniük. A második témakör olyan csomópont létrehozását célozza, amelynek koordinációs szerepe van a forródrótok hálózatában. Erre a célra az EU 80 százalékos támogatást nyújt.
A kiírás második célterülete a felhasználóknak nyújtana lehetőséget arra, hogy visszaszorítsák az illegális, káros és nem kívánt tartalmakat. Támogatás igényelhető többek közt olyan tematikus hálózatok kiépítésére, amelyeken keresztül gyermekjóléti és technikai szakértők eszmecserét folytathatnak a kiírás céljainak elérése érdekében. Pénz igényelhető továbbá úgynevezett célzott projektekre, amelyek a weboldalak minősítési rendszereinek fejlesztéséhez, illetve különböző filter-technológiák elterjesztéséhez és használatának megkönnyítéséhez járulnának hozzá.

A harmadik támogatott célterület (biztonságos internet) esetében az EB olyan célzott projekteket és tematikus hálózatokat támogat, amelyek elősegítik a webes tartalmak és új online technológiák határon átnyúló jelleggel történő szabályozását. Ezekben a projektekben részt vehetnek például nemzeti szabályozó (vagy önszabályozó) testületek, szabványügyi szervezetek vagy felhasználói és ipari érdekképviseletek is.

A kiírás sorban negyedik célterülete (a tudatosság növelése) esetében Brüsszel támogatja például segélyvonalak kiépítését vagy a tudatosság növelése területén megvalósuló nemzeti szintű tevékenységek összehangolását és segítését.

Az EU a projektjavaslatok elszámolható költségei 50 százalékának megfelelő támogatást nyújt – a forródrót-csomópontok kivételével. Továbbá több esetben 100 százalékos támogatás igényelhető a jogosult költségek egy szűk körére, mint például a tematikus hálózatok koordinálásának és megvalósításának közvetlen költségeire. A pályázaton valamely EU tagországban, illetve Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben bejegyzett jogi személyek indulhatnak. Részt vehetnek továbbá bizonyos feltételek mellett a tagjelölt államok (Bulgária, Horvátország, Románia és Törökország) szervezetei és harmadik országok is – utóbbiak azonban nem kaphatnak támogatást. A 2005-ös kiírás tervezett büdzséje 9,5 millió euró, a pályázatok beadási határideje november 24-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik