Üzleti tippek

Hiteltipp: Újabb céges hitelkártyák

Minden cég életében előfordulhatnak átmeneti likviditási gondok, amelyek fedezésére célszerűtlen lenne megbolygatni a befektetéseket, tartalékokat. E problémát oldhatják meg a bankok vállalati hitelkártyái, amelyek – lakossági társaikat és a céges Széchenyi Kártyát követve – csak a legutóbbi időkben jelentek meg itthon.

Az első fecske Citibank, illetve a tavaly novemberben startoló Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) után nemrég a CIB Bank is előrukkolt a cégek részére ajánlott klasszikus – azaz betéti vagy tárgyi fedezet nélküli, tényleges kamatmentes költési periódust kínáló – hitelkártyájával.

A K&H kölcsönkeretének összege a vállalkozás legutóbbi eredmény-kimutatásában szereplő éves nettó árbevételétől függ, de legföljebb egymillió forintra rúghat. A pénzintézet ígérete szerint a kérelem beadásától számított 3 munkanapon belül döntenek a hitelkeret megítéléséről. A CIB-nél az 1 évre megállapított hitelkeret akár 10 millió forint is lehet, ezt minden bizonnyal inkább a nagyobb (például 200 millió forint feletti) árbevételű és a banktól jó minősítést kapott vállalatok érhetik el.

A hitelkeret – a tranzakció időpontjától függően – akár 45 napig kamatmentesen használható a bankoknál vásárlás esetén, készpénzfelvételnél viszont azonnal kamatozni kezd a követelés. A kamatmentes periódus lejártával minimum a tartozás 10 százalékát be kell fizetni, a maradék rész viszont tovább „görgethető” – immár kamat felszámítása mellett. A kamat ebben az esetben a CIB-nél évi 19,2, a K&H-nál 22,8 százalék (havi 1,6, illetve 1,9 százalék).

A felvett és visszafizetett kölcsönösszeghez a vállalat rulírozó módon újból és újból – ismételt hitelbírálatok nélkül – hozzáférhet. A bankkártya éves díja előbbi hitelintézetnél 20 ezer forint (ám ha az ügyfél óvadéki betétet is elhelyez saját CIB vállalati folyószámláján, akkor csak 5999 forint), míg a K&H-nál évi 9 ezer forint.

A pénzintézet által a cégre vonatkozó kölcsönkeretet a vállalat több munkatársa is használhatja egyszerre, hiszen a K&H-nál négy, a CIB-nél pedig akár korlátlan számú társkártya is igényelhető. Ezek forgalmáról mindkét pénzintézetnél folyamatosan rövid szöveges (sms) üzeneteket kaphat mobiltelefonjára a cég vezetője, a CIB-nél pedig kártyánként beállíthatók a napi készpénzfelvételi és vásárlási limitek is. A Citibanknál az ügyfélcégek szintén maguk dönthetik el, hogy a társkártyákat használó munkatársaknak egyenként mekkora limitük van.

A külföldön is felhasználható céges kártyákhoz kisebb összegű utasbiztosítás és ügyfélszolgálati (asszisztencia) szolgáltatás is tartozik. A mostani 3 hitelintézet mellett céges hitelkártya kibocsátását fontolgatja a HVB Bank és a Raiffeisen Bank is. Utóbbi társaság és a Magyarországi Volksbank már ma is kínál terheléses (charge) kártyát vállalati ügyfeleinek. Ennél a klasszikus hitelkártyákkal szemben a 42-45 napos türelmi idő végeztével vissza kell fizetni a teljes kölcsönösszeget, ami azután itt is újból felvehető.


Hiteltipp: Újabb céges hitelkártyák 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik