Üzleti tippek

Befektetési tipp: Kamatozó koktélforintok

A bankbetétek kamatainak esése miatt egyre kevésbé éri meg ily módon fialtatni a pénzt. A bajt orvosolandó, néhány hónapja több bank is olyan kombinált megtakarítással jelentkezett, amely egyazon konstrukció keretében egyesíti magában a klasszikus lakossági bankbetét és a gyakorta nagyobb hozamú befektetési alap előnyeit.

A HVB Bank Lépéselőny és a Raiffeisen Bank Koktél elnevezésű ajánlatánál az ügyfél megtakarításainak fele 3 hónapos, a Budapest Bank (BB) Dupla Prémium fantázianevű konstrukciójánál 2 hónapos, automatikusan ismétlődő lekötött betétbe, másik fele pedig befektetési alap által kibocsátott jegyekbe kerül.
A már akár 100 ezer forint, a BB-nél 200 ezer forint lekötésével elérhető konstrukcióknál a betéti részre viszonylag magas kamatot kínálnak az adott kamatperiódusra. Ez a HVB Banknál ez szeptember végéig 7,35 százalék, a Raiffeisen Banknál – összeghatártól függően – 5,75–7 százalék volt (igaz, utóbbi mérték itt csak a megtakarítás 5 millió forint feletti részére jár), a BB-nél pedig 8 százalék. A HVB Bank ígérete szerint a futamidő egésze alatt folyamatosan kiemelt betéti kamatot kínálnak majd, szemben a piacon található, átmeneti kedvezményt nyújtó akciós betéti konstrukciókkal.

A lekötött betétrészből bármikor fel lehet venni pénzt, s ez a kamatforduló napján még kamatveszteséggel sem jár. Mind a betéti, mind az alaprészbe természetesen újabb összegek is elhelyezhetők.

Ami a megtakarítás másik felét illeti, a HVB egy vegyes jellegű alapok alapját, a Raiffeisen pedig 3 különböző befektetési alapot (pénzpiaci, kötvény, és alapok alapja) kínál az ügyfelek pénzének fialtatására (egy megbízásnál itt csak egyféle befektetési alap szolgáltatása vehető igénybe, ezt már nem lehet mixelni). A BB-nél a pénzpiacit kivéve az összes egyéb alap bevonható a konstrukcióba.

A HVB alapja elsősorban ingatlanalapok befektetési jegyeit veszi, de „kosarában” kötvények, állampapírok és pénzpiaci eszközök is lehetnek. A Raiffeisen alapjai már régóta működnek, így teljesítményükről van adat: a pénzpiaci alap 2004 és 2005 júliusa között 10,88 százalék, a kötvényalap 16,19 százalék, az alapok alapja 24,19 százalékos hozamot ért el. Ez persze nem garancia a jövőre nézve, kérdés, hogy a pénzpiacokon és a kötvénypiacokon ma megismételhető-e a teljesítmény.

A termékek igénybevételéhez lakossági folyószámlát és értékpapírszámlát kell nyitni a hitelintézeteknél. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek havi néhány száz forintnyi számlavezetési díjat kell fizetnie a szolgáltatásért. Az alapokból történő visszaváltás akkor ingyenes mindkét banknál, ha az ügyfél legalább egy évig fialtatta ott pénzét, egyébként viszont jutalékot – a BB-nél például 1 százalékot – kell fizetni a tranzakcióért. Ehhez jön még a mindenképp kötelező készpénzfelvételi díj.
 
Befektetési tipp: Kamatozó koktélforintok 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik