Üzleti tippek

41 milliós támogatás kkv-s adatvédelmi szoftverre

A SaveAs Kft 40 930 000 forint támogatást nyert el a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretében EagleEye szoftverének kis- és középvállalkozói verziójának kifejlesztésére. Az egyedülálló magyar fejlesztésű programra - amely képes megakadályozni a vállalati információk kiszivárgását – óriási igény van a kisvállalkozói szektorban.

A ’Vállalati innováció támogatása’ kiíráson elnyert összeg a több mint 90 millió forintos projekt 45 százaléka, ami a maximális támogatási összeg a külföldi partner nélküli projektek esetében. A SaveAs Kft hamarosan megkezdi a szoftver következő verziójának béta tesztjét.

Úgy gondoljuk, nem hiába nyertünk, hiszen kis cégeknek is lehetnek nagy titkai – nyilatkozta az Irányító Hatóság döntésnek megjelenése után a cég ügyvezető igazgatója. Gautier Tamás szerint egy ingatlaniroda címlistájának, egy utazási iroda ügyfélkörének, vagy egy ügyvédi iroda bizalmas dokumentumainak eltulajdonítása a maga szintjén éppen olyan piaci anomália, mint egy nagy gyógyszergyár kutatási eredményeinek, vagy egy nagyvállalat felvásárlási szándékainak kiszivárgása, ezért minden elkövetnek a kis- és középvállalkozói verzió mielőbbi megjelentetése érdekében.

Kaiser László technikai igazgató szerint a kis- és középvállalkozói szektorban óriási az igény információvédő szoftverre, hiszen a kiszivárogtatásokat esetükben sokkal nehezebb nyomon követni illetve jogi úton orvosolni.


 


41 milliós támogatás kkv-s adatvédelmi szoftverre 1

A társaság a vállalkozások informatikai kitettségét, azon belül is az alkalmazottak hibáiból, vagy rosszindulatú magatartásának következményeként kiszivárgó titkos információk veszélyét felismerve 2002-ban kezdte fejleszteni EagleEye nevű szoftverét. A szoftvert speciális nagyvállalati verzióját több cégnél üzembe helyezték, és a program Európai Minőség díjat nyert a világ legnagyobb számítástechnikai vásárán a hannoveri CEBIT-en.

A program lényege, hogy telepítését követően minden az adott rendszerben végrehajtott fájl műveletről, másolásról, mozgatásról, törlésről, nyomtatásról, egyéb fájl- és vágólap műveletről először az EagleEye értesül. A program ilyenkor két lépést hajt végre: azonnal naplózza műveletet, s dönt a művelt engedélyezéséről, vagy tiltásáról. A döntéssel megakadályozza védett dokumentum kijuttatását, a naplózással pedig bármikor visszakereshetővé teszi a fájl teljes életútját. A program akkor is naplózza az eseményt, ha az adott művelet a rendszert üzemeltető előzetes beállításai miatt végül nem engedélyezi.

A rendszer lehetővé teszi különböző dokumentum karanténok létrehozását, minden karanténban meghatározható a hozzáférésre jogosultak köre, és az is, hogy a jogosultak milyen műveleteket végezhetnek a dokumentumokkal. Beállítható, hogy például, hogy ki az, aki kimásolhatja pen-drivera, vagy infra porton keresztül mobilra, és ki az, aki ezt nem teheti meg. Így az adott karanténon belüli dokumentumokhoz megfelelő jogosultsággal rendelkező személyek nyugodtan hozzáférhetnek, anélkül, hogy az bármilyen úton képesek lennének duplikálni, kinyomtatni, kimenteni, elküldeni. Ilyen műveleteket csak azok hajthatnak végre, akiknek erre engedélyük van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik