Üzleti tippek

Naperőművet telepít a Gaiasolar Kft.

Magyarország eddigi legnagyobb napelemes áramtermelő erőművét állítja üzembe néhány napon belül a gödöllői Szent István Egyetem kollégiumi épületének tetején a Gaiasolar Kft. – írja a szerdai Világgazdaság.

A létesítmény elsősorban oktatási és tudományos célokat szolgál majd, de energiatermelésével hozzájárul a kollégium villamosenergia-fogyasztásának csökkentéséhez, igaz, kevesebb mint 10 százalékkal. A napelemek elhelyezése már befejeződött, s a munkálatok az utolsó fázisba jutottak – közölte Véghely Tamás, a Gaiasolar Kft. ügyvezető igazgatója.

A napelemes erőmű megépítésére az egyetem európai forrásból nyert támogatást, de a költségekhez a magyar állam is hozzájárult. A Gaiasolar – a kivitelitender nyerteseként – a napelemes rendszer tervezési, kivitelezési, valamint a hálózatra csatlakozás munkálataira kapott megbízást, s a projekt költsége meghaladja a 10 millió forintot.

A 10 kilowattnyi teljesítmény Magyarországon nagynak számít, de nemzetközi viszonylatban a kisebb rendszerekbe sorolható. Ez azt is jelzi, hogy a napenergia hasznosítása Magyarországon továbbra is gyerekcipőben jár, s az eddig üzembe helyezett napelemek teljesítménye együttvéve sem éri el a 100 kilowattot.

Jó hír, hogy a piaci érdeklődés növekszik, s a villamosenergia-törvény legutóbbi módosítása lehetővé teszi, hogy a 100 kilowattnál kisebb teljesítményű áramtermelők is rácsatlakozhassanak a villamosenergia-hálózatra. Ugyanakkor a pályázatoknál a minimálisan elvárt projektérték is olyan magas, hogy az eleve kizárja a forrásszerzésből a kisebb vagy közepes napelemes rendszerek telepítését tervező magánszemélyeket és szervezeteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik