Üzleti tippek

A versenyképességi audit szempontjai

Milyen vezetői információkat kap Ön cégéről, amikor a Minősítés során kitölti gyorsauditot?

A gyorsauditban az európai szinten vezető, brüsszeli központú versenyképesség-mérő rendszer (CDP – Corporate Development Process) alapján felépített metodika szerint mérjük vállalata versenyképességet 23 dimenzió alapján, melyek az alábbi négy kulcs sikertényezőben jelennek meg:

• célkitűzések,
• teljesítmény,
• minőségszemlélet,
• hatékonyságfejlesztés.

Az alábbi ábrán látható mi a sikeresség legfontosabb záloga a magyar KKV szektor megítélése szerint. A versenyképességet meghatározó kulcs sikertényezők átlaga a pályázati szakasz felénél (szeptember 30-án):

A versenyképességi audit szempontjai 1


A célkitűzések mutató annak mértékére utal, hogy mennyire egyértelműek és világosak a vállalati célkitűzések a különböző munkatársi és vezetői szintek számára, illetve milyen mértékben jelentenek ezek igazodási pontot a szervezet egésze számára.

A teljesítmény mérése azt mutatja meg, hogy a szervezet tagjai a munkával kapcsolatos tevékenységüket mennyire tartják logikusnak és tartalmasnak. Magas százalékos értéke azt jelenti, hogy a feladatok jól szervezettek, a munka pedig kihívást jelent a munkatársak képességei, tudása és adottságai számára. Az alacsony érték értelmetlennek tartott feladatokra utal.

A minőségszemlélet értékelése azt írja le, hogy a szervezet milyen, módszerekkel és hatékonysággal törekszik a vásárlói igények kielégítésére. A gondos minőség-szemlélet jól működő minőségirányítási folyamatokat, és a munkatársak elkötelezett, tudatos hozzáállását feltételezi, ezeknek hiánya pedig esetleges minőség-kontrollt és felelőtlen minőség-attitűdöt jelent.

A hatékonyságfejlesztés azokat a tényezőket minősíti, melyek a menedzsment hatékonyságfejlesztést célzó változtatásainak eredményességét befolyásolják – a munkafolyamatok és tevékenységek eredményesebbé tételére irányuló törekvéseket jellemzi. Mértékéből fontos következetéseket vonhatunk le a vállalat megújítási képességével kapcsolatban.

Ha Ön is pályázik, akkor részletes elemzést kap a fenti kulcs sikertényezők szerint mért eredményeiről és az azokat meghatározó hajtóerőkről is, melyek alapján:

• Számszerűsítve mérhetők a vállalkozás tartós versenyképességét biztosító, illetve gátló szervezeti tényezők.
• Azonosíthatók a szervezeti működés erős és gyenge pontjai.
• Kijelölhetők a szervezeten belüli legfontosabb fejlesztési területek.
• Meghatározhatók a további fejlődés lehetséges irányai más, a pályázatban résztvevő szervezetek teljesítményével való összehasonlítás alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik