Üzleti tippek

Patthelyzetben a kereskedelemfejlesztés

A kereskedelmi kamarák és az ITDH között már hónapok óta egy újfajta szerepmegosztásról folynak a tárgyalások, de egyelőre úgy tűnik, hogy a két félnek merőben mások az elképzelései az együttműködésről.

Ez év nyarán, az ITDH hálózatának és szerepének átszervezésekor felmerült egy esetleges újabb szerepmegosztás lehetősége a kereskedelmi kamarákkal. Ennek érdekében el is indultak a tárgyalások a két fél között, de most egy ponton mintha megakadtak volna a folyamatok: úgy tűnik, a cél lehet hogy közös, de az érintettek mintha más nyelvet beszélnének.

Az ITDH erősen megcsappant forrásai miatt az idén végbe ment változtatások eredményeként a korábbi 16 megyei irodát 6 regionális központra csökkentették. Ez elbocsátásokat is hozott: 37-ről 25 főre csökkent az itt alkalmazott munkatársak száma. Az eredeti elképzelés szerint a megszűnt megyei irodák egyes feladatait a helyi kamarákkal együttműködve látnák el, megszüntetve ezzel a párhuzamos tevékenységek némelyikét – mondta el a FigyelőNetnek Rétfalvi György, az ITDH vezérigazgatója.

Jelenleg az új szerepmegosztás kialakításáról zajló tárgyalások a belföldi kereskedelemfejlesztésről szólnak, amely megrekedni látszik a forráselosztás terén. Az ITDH megtette az együttműködési ajánlatát a kamaráknak, ám a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nem erre számított.

Az ITDH rendelkezésére álló forrásokból idén 150 millió forintot tudtak belföldi kereskedelemfejlesztésre fordítani. A költségvetési tervezés hulláma még ugyan nem ért el a kereskedelmi szervezetig, mégis az valószínűsíthető, hogy ennél többre a jelenlegi megszorítások tükrében, a jövő évben sem futja – mondta Rétfalvi.

Az MKIK szerint azonban ez a összeg nem elég színvonalas szolgáltatás biztosítására. Az ITDH által ajánlott 150 millió forintnál valamivel nagyobb forrásra lenne szüksége az MKIK-nak ahhoz, hogy átvegye a szóban forgó feladatokat. Dunai Péter, az MKIK főtitkára szerint körülbelül 100 millió forint működési forrásra lenne szüksége a kamarának a belföldi hálózat üzemeltetésére és további 150-200 millió forintra különböző programok, kiállítások szervezésére. Dunai úgy véli, a kormányzat által rendelkezésre bocsátott összegből csak egy nem működő formátumot lehetne fenntartani.

A két fél abban egyetért, hogy együtt hatékonyabban lehetne működtetni a rendszert, de most úgy tűnik, mégis egymásra várnak: az MKIK szerint a GKM-en áll a döntés, ugyanis nekik kellene eldönteni, mennyit is kívánnak kereskedelemfejlesztésre fordítani, az ITDH szerint pedig a labda az MKIK-nál van, ők ugyanis elmondták, mit tudnak ajánlani ebben az együttműködésben.

Az ITDH-nál Rétfalvi mindezek ellenére úgy vélte, a tárgyalások még nem rekedtek meg, még van remény a megegyezésre. Dunai azonban azt mondta: az MKIK október végéig mindenképpen szeretne valamilyen választ kapni az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik